Současný prezident Miloš Zeman je nemocný člověk a není schopný zastat funkci prezidenta dalších 5 let, uvedl jeho soupeř a bojovník o křeslo na Hradě Mirek Topolánek.

Miloš Zeman je nemocný člověk a dalších 5 let už nezvládne vykonávat prezidentský mandát, pokud bude opět zvolen hlavou ČR. Uvedl to jeho soupeř o Hrad Mirek Topolánek. Podle Topolánka Česko potřebuje silného prezidenta, který bude mít dost zkušeností, energie a bude umět se zastat lidí proti Bruselu i silnému premiérovi.

„Miloš Zeman je nemocný člověk. Je možné, že bude zvolen, ale nebude schopen vykonávat pětiletý mandát,“ řekl Topolánek

Podle Topolánka je prezident, který rozděluje společnost jako Zeman, slabý prezident.

„Možná, že hlavní důvod, proč za ním lidé podle průzkumů stojí, je, že se s ním nepotkali,“ zhodnotil Topolánek to, že si Zeman stále udržuje vysokou podporu veřejnosti a náskok před ostatními protikandidáty.

V předvolebních debatách podle něj Zeman nevystupuje, protože by mu to ubralo podporu.

Topolánek řekl, že jednou z priorit jeho kandidatury je boj proti rozdělování společnosti. Prezident by podle něj neměl patřit ani do jednoho tábora, musí umět mluvit se všemi a musí umět spojit uměle rozdělovanou společnost. Poznamenal, že prezident by neměl být „ani kývač, ani vítač“.

„Zeman ani antizeman žádnou alternativou není,“ doplnil.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že „pan prezident na zoufalé útoky protikandidátů v zásadě nereaguje“.

„Za sebe mohu uvést, že se tímto prohlášením definitivně potvrdilo, že protikandidáti nemají vůbec žádný pozitivní program pro republiku,“ dodal mluvčí.

(pel)