Státní rozpočet za rok 2017 skončil ve schodku 6,2 miliardy korun, přestože česká ekonomika raketově rostla. Česko se navíc dál zadlužuje, státní dluh v loňském roce stoupl na 1,62 bilionu korun.

Česká ekonomika v roce 2017 raketově rostla, ale státní rozpočet ČR přesto skončil v deficitu 6,2 miliardy korun. Státní dluh navíc loni stoupl o 11,3 miliardy korun na 1,62 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 153 tisíc korun.

Příjmy státu za rok 2017 činily 1 273 miliard korun a výdaje potom 1 279 miliard. Hospodaření státu loni skončilo se schodkem 6,2 miliardy korun.

„Považujeme to za více než dobrý výsledek,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Příjem peněz z EU loni klesl meziročně o 81,9 miliardy korun.

„Pokud bychom výsledek očistili od příjmů z Evropské unie, pak by schodek činil 1,3 miliardy, což si dovolím tvrdit, že je téměř vyrovnaný rozpočet,“ dodala.

V roce 2017 přitom rostla domácí ekonomika tempem na úrovni 5 % (meziročně). Ve 3. čtvrtletí 2017 se HDP meziročně zvýšilo o 5 %. Deficitní hospodaření státu v situaci mimořádného ekonomického růstu je podle mnoha ekonomů systémovým selháním a současně hrozbou neufinancovatelné expanze státu v dalších letech, kdy se ekonomika dostane do recese a současně dojde ke snížení toku evropských dotací do ČR.

Ministerstvo financí tvrdí, že se státu prý lépe daří vybírat daně. Proti plánu se na lepším loňském výsledku podle resortu podílely zejména daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení. K tomu pomohl efektivnější výběr daní a pokračující ekonomický růst doprovázený vysokou zaměstnaností a rostoucími platy v podnikatelském i veřejném sektoru.

Státní dluh stoupl na 1,62 bilionu

Státní dluh loni stoupl o 11,3 miliardy korun na 1,62 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh ve výši zhruba 153 tisíc korun. Zhruba 15 procent dluhu, tedy 247,6 miliardy korun, je s nulovým, nebo záporným výnosem.

V průběhu roku ministerstvo totiž využívalo příznivých podmínek na trhu a prodávalo krátkodobě státní dluhopisy někdy i za záporný úrok. Investoři tak v podstatě platili státu za to, že mu půjčují peníze.

Čisté výdaje na správu státního dluhu loni podle ministerstva klesly na 39,8 miliardy korun z předloňských 40,7 miliardy korun.

Sněmovna schválila na rok 2018 deficitní rozpočet. Česko bude hospodařit se schodkem 50 miliard korun. Rozpočet pro následující rok počítá s příjmy 1314,5 miliardy korun a výdaji 1364,5 miliardy korun.

(pel)