Zpráva úřadu OLAF, která posuzuje kauzu údajných dotačních podvodů farmy Čapí hnízdo Andreje Babiše, má zůstat utajená. Státní zastupitelství doporučilo dokument nezveřejňovat.

Státní zastupitelství chce utajit zprávu Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) o Čapím hnízdu a doporučilo dokument nezveřejnit. Zveřejnění by prý mohlo ovlivnit vyšetřování. Agrofert si zároveň stěžuje na vyšetřování kauzy. Firma podala stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli vyšetřování Čapího hnízda, které vedl právě OLAF.

„Zprávu nemám, nečetl jsem ji, ani ji číst nebudu. Pokud tu zprávu moje bývalá firma obdrží, tak předpokládám, že se k tomu vyjádří,“ uvedl premiér Andrej Babiš, který až do loňského roku vlastnil Agrofert.

„Podle informací mé bývalé firmy to vyšetřování proběhlo velice nestandardně, takže byla podána stížnost evropskému ombudsmanovi, který potvrdil, že se stížností bude zabývat. Zároveň byla podána žaloba k Evropskému soudnímu dvoru ohledně vyšetřování OLAFu,“ řekl premiér.

Případné zveřejnění zprávy OLAFu podle něj záleží na ministerstvu financí a souhlasu samotného OLAFu i Nejvyššího státního zastupitelství.

Doporučení zprávu nezveřejňovat vydalo Městské státní zastupitelství v Praze, které dohlíží na vyšetřování kauzy.

Podle mluvčí zastupitelství Štěpánky Zenklové by zveřejnění dokumentu prý mohlo ohrozit trestní řízení. Zenklová také řekla, že bude zpráva zařazena do vyšetřovacího spisu.

„Zpráva nám dnes dorazila. Státní zástupce si ji prostuduje a bude zařazena do vyšetřovacího spisu. My ji zveřejňovat nebudeme, aby nebyl zmařen účel trestního řízení,“ uvedla.

Upozornila ale, že zveřejnění ministerstvu nemohou žalobci zakázat, jde pouze o jejich vyjádření k věci.

Ministerstvo čeká na analýzu

Ministerstvo financí si počká na analýzu, zda zprávu zveřejnit.

„Správní řízení o poskytnutí informace probíhá, ministerstvo nemůže předjímat, jak dopadne. Chceme rozhodnout v kratší lhůtě, než nám ukládá zákon,“ řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi i premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie po volbách opětovně požádala o vydání obou k trestnímu stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Žádost souvisí s údajným zneužitím dotace na farmu Čapí hnízdo, o kterou bylo zažádáno v roce 2009, kdy byl majitelem Agrofertu Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byl členem představenstva firmy.

Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu ve formě účastenství. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Jejich stíhání bylo přerušeno a o jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Parlament v novém složení.

(pel)