Kim Čong-un má tlačítko k odpálení jaderných zbraní na svém stole.

Celé území Spojených států je v dostřelu severokorejských zbraní, pohrozil severokorejský vůdce Kim Čong-un ve svém novoročním projevu. Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním má prý na stole. Jaderné zbraně prý však použije jen tehdy, pokud by byla ohrožena bezpečnost KLDR.

Američané podle Kim Čong-una nebudou schopni rozpoutat válku proti KLDR právě proto, že jsou na dostřel zbraní Severní Koreje. Severokorejský vůdce také vyzval svou zemi ke zvýšení výroby mezikontinentálních raket a jaderných hlavic a také k jejich rychlejšímu rozmístění.

Severokorejci chtějí na OH

Kim však v projevu učinil i vstřícné gesto vůči svému jižnímu sousedovi. Uvedl, že zvažuje vyslání delegace KLDR na zimní olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu.

Je prý možné, že se brzy setkají zástupci obou zemí, aby jednali o účasti na olympijských hrách, které – jak Kim věří – budou úspěšné. Vyslovil se přitom pro zlepšení vztahů s jižním sousedem, a to ještě před olympiádou.

Kancelář jihokorejského prezidenta uvítala možnost, že KLDR vyšle svou delegaci do Jižní Koreje. Jde o první severokorejskou reakci na pozvání, aby se KLDR připojila k olympijským hrám. Ty začnou 9. února nedaleko hranice mezi oběma Korejemi.

KLDR již promeškala poslední lhůtu pro podání přihlášky k účasti na olympiádě. Do poloviny ledna má ještě má technickou možnost vyslat své sportovce.

Zimní olympiáda se má v Jižní Koreji konat mezi 9. a 25. únorem. Pchjongčchang leží 80 kilometrů od demilitarizovaného pásma, tedy od hranice mezi oběma korejskými státy. (sfr)