Stát začal v Německu likvidovat miliardovými pokutami ty sociální sítě, které včas nesmažou nevhodné příspěvky,

V Německu spustili tvrdou cenzuru sociálních sítí na internetu. Provinilcům hrozí likvidační tresty. Velké sociální sítě, jako je Facebook, může stát potrestat pokutou až 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun), pokud bezodkladně po upozornění cenzora nesmažou „nenávistné“ komentáře či „pomluvy“.

Zákon, jehož údajným cílem je bránit podněcování k nenávisti na sociálních sítích, schválil německý parlament loni v létě.

Nová legislativa ukládá sociálním sítím s více než dvěma miliony registrovaných uživatelů povinnost mazat nelegální obsah ze svých serverů.

Po upozornění cenzorského úřadů musí provozovatel stížnost okamžitě přezkoumat a protiprávní příspěvek do 24 hodin smazat. V nejasných případech na to má 7 dní.

Občané budou státem motivováni k udávání těch, kdo by zákon porušovali.

Německé ministerstvo spravedlnosti na svých internetových stránkách poskytne obyvatelstvu formuláře, jež mají lidé využívat k nahlašování nevhodných příspěvků, které porušují zákon.

Cenzura se týká zejména sítí jako Facebook, Twitter či YouTube. Netýká se (zatím) například emailových a messangerových služeb. Nevztahuje se ani na odborné portály, onlineové hry či prodejní servery.

Facebook už oznámil, že v Německu vytvořil speciální tým, který má několik stovek lidí. Bude sledovat příspěvky, které by mohly zákon porušovat. (sfr)