Navzdory vysokému růstu ekonomiky v roce 2017 skončí hospodaření státu za loňský rok v deficitu 10 miliard Kč.

Státní rozpočet ČR za rok 2017 skončí maximálně 10 miliard korun v minusu, odhadla ministryně financí Alena Schillerová. Pokud by se její odhad naplnil, byl by výsledek státního rozpočtu za rok 2017 o 70 miliard horší než v roce předchozím. Současně by však byl 50 miliard Kč lepší, než na rok 2017 naplánovala vláda a schválil Parlament.  

Kritici považují deficit rozpočtu vytvořený v době dramatické ekonomické konjunktury v ČR za velmi špatný výsledek. Růst ekonomiky ČR v roce 2017 dosáhl za 3. čtvrtletí meziročně 5 procent.

Ministryně financí počítá s tím, že se konečná bilance letošního rozpočtu bude pohybovat do minus deseti miliard.

„Růst ekonomiky je určitě velice důležitý a podstatný, ale sám o sobě by nestačil, kdyby výběr daní nebyl takový, jaký je,“ konstatovala Schillerová.

Hospodaření státu bylo schodkové už na konci listopadu a to ve výši 11,6 miliardy korun. V říjnu dosahoval přebytek úrovně 26,5 miliardy korun.

Na příští rok vláda navrhla a Parlament schválil rozpočet s deficitem 50 miliard korun.

V příštím roce vzrostou tlaky na rozpočet, protože vláda bude víc utrácet. Hned v lednu se zvyšují důchody o průměrných 475 korun. Porostou i nemocenské dávky pro dlouhodobě nemocné. (sfr)