Popularita kancléřky Merkelová se propadá.

Popularita kancléřky Merkelové, která před několika lety pozvala do Evropy migranty, se propadá až dnes. Pouhých 36 procent Němců si přeje, aby Merkelová byla kancléřkou až do konce volebního období. Téměř každý druhý Němec si přeje, aby Merkelová funkci opustila ještě před koncem mandátu, který skončí v roce 2021. 

Podle průzkumu institutu YouGov obliba německé kancléřky Angely Merkelové od jejího vítězství v zářijových volbách značně poklesla.

Zatímco v říjnovém průzkumu se 44 procent respondentů vyslovilo pro to, aby Merkelová německou vládu vedla až do příštích řádných voleb plánovaných na rok 2021, nyní si to přeje 36 procent oslovených.

Naopak 47 účastníků ankety chce, aby Merkelová kancléřský úřad opustila předčasně. Přitom ještě v říjnu takové řešení upřednostnilo 36 procent respondentů.

Merkelové se po zářijových parlamentních volbách nepovedlo sestavit koaliční vládu se Svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Jednání o koalici „Jamajka“ zkrachovala.

Alternativou má být pokračování dosavadní „velké koalice“ kancléřčiny konzervativní unie (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD). Sociální demokraté nejdříve společnou vládu odmítli, nakonec ale na jednání kývli.

Možným řešením je podle deníku Die Welt i menšinová vláda Merkelové, kterou si ale kancléřka nepřeje, případně další vyjednávací pokus s FDP a Zelenými.

Posledním východiskem ze situace je konání předčasných parlamentních voleb. (sfr)