Výbušná zpráva OLAF v kauze Čapí hnízdo: Ministerstvo financí ji poslalo dalším úřadům, aniž by prozradilo, co OLAF zjistil.

Ministerstvo financí už dostalo závěrečnou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který vyšetřoval poskytnutí eurodotací Babišovu projektu Čapí hnízdo. Ministerstvo financí však výsledky vyšetřování nezveřejnilo. Zprávu jen předalo ministerstvu pro místní rozvoj a Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Mluvčí úřadu Žurovec potvrdil, že ministerstvo financí ve středu obdrželo zásilku Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), jejímž obsahem je závěrečná zpráva z šetření úřadu OLAF ve věci Čapího hnízda.

„Ministerstvo financí nyní tuto závěrečnou zprávu, včetně závěrů a doporučení v ní obsažených, postoupilo všem dalším relevantním subjektům,” uvedl.

Kauzou poskytnutí dotací projektu Čapí hnízdo se zabývá i Policie ČR. Na základě jejího vyšetřování byl obviněn premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Poté, co v říjnových volbách znovu získali poslaneckou imunitu, však policie jejich stíhání přerušila. Sněmovna bude o jejich vydání k trestnímu stíhání hlasovat v lednu.

Policie podle žádosti o vydání podezírá Babiše z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Podle vyšetřovatelů údajný podvod i sám řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Obviněno je v této kauze dalších devět lidí, včetně manželky premiéra Moniky Babišové.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele.

Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Farma dnes už není mezi projekty spolufinancovanými z evropských fondů.

Policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo v roce 2015. Babiš nejdříve svoji spojitost s Čapím hnízdem popíral. Na mimořádné schůzi Sněmovny nakonec prozradil, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

EU chce po ČR zpátky peníze za Čapí hnízdo. Česko je zaplatí, aby odvrátilo Babišův průšvih