Miloš Zeman a jeho vánoční televizní projev, 26. 12. 2017

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním televizním projevu oznámil, že nikdy nevyhlásí předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Považoval by je za výsměch občanům, kteří ve volbách rozdali karty, s nimiž teď politici musí hrát. Zeman vyslovil domněnku, že vládu s důvěrou se v Česku podaří ustavit „během několika měsíců“. 

„Nebude-li úspěch hned v prvním kole, vytvořím časový prostor pro důkladná jednání politických partnerů, aby se někdy v únoru uskutečnil druhý pokus, který už může být úspěšný,“ zdůraznil Zeman.

Předejít by se v takovém případě mělo tomu, že vítěz voleb ostatní zašlape, ale i koalici všech proti vítězi, dodal.

Návrh programového prohlášení vlády Andreje Babiše (ANO) označil Zeman za „dobrý výchozí materiál pro diskuse o programových a personálních kompromisech mezi politickými stranami“.

Strany by podle něho neměly vyčkávat, ale o povolebním uspořádání aktivně jednat. Druhý pokus o sestavení vlády by se podle Zemana mohl uskutečnit v únoru. Prezident míní, že by patrně menšinová vláda mohla najít dost poslanců, kteří ji budou tolerovat.

Babišova vláda, kterou Zeman jmenoval před necelými dvěma týdny, nemá zatím před lednovým hlasováním o důvěře ve Sněmovně podporu. Možnost tolerovat kabinet připouštějí jen komunisté.

Babiše jmenoval Zeman premiérem bez domluvené většiny ve Sněmovně, aby týdny či měsíce nevládl v demisi kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), vysvětlil prezident.

„To si snad proboha nikdo nepřeje,“ podotkl Zeman.

„Věřím, že zdravý rozum zvítězí nad závistivou hloupostí,“ uzavřel Zeman svůj televizní projev. (sfr)