V Česku neslaví Vánoce 5 % lidí. Nejčastějším vánočním dárkem bude letos kosmetika, oblečení a hračky.

Pět procent lidí v Česku v roce 2017 vůbec nebude slavit Vánoce. Nejčastějším vánočním dárkem bude letos kosmetika, následovaná oblečením a hračkami. Tři procenta lidí pak vůbec nekupovaly vánoční dárky. Data vyplynula z průzkumu společnosti GfK.

Devět z deseti Čechů letošní Vánoce slavit bude. Pět procent lidí se je ale letos slavit nechystá a zbývajících pět procent se ještě nerozhodlo. Nejvíce Čechů, kteří se slavení Vánoc vyhýbají, je v Jihočeském a Pardubickém kraji.

Bezmála 90 procent Čechů se při nákupech jídla na vánoční svátky vejde do pěti tisíc korun. Nejvíce lidí (30 procent) utratí za vánoční jídlo od jednoho do dvou tisíc korun. Vyšší útratu, tedy od dvou do tří tisíc, má 24 procent Čechů.

Nejčastějším vánočním dárkem bude letos kosmetika, následovaná oblečením a hračkami.

Češi podle průzkumu při koupi vánočních dárků letos nešetřili. Až 28 procent mělo v plánu utratit za dárky od pěti do deseti tisíc korun. Čtvrtina plánovala vydat od tří do pěti tisíc. Víc než 10 tisíc korun pak utratí osm procent lidí.

Ochota utrácet za vánoční dárky je podle průzkumu o něco vyšší u žen než u mužů. Zatímco muži utrácejí mezi jedním a dvěma tisíci v sedmi procentech případů, mezi ženami je to ve stejné cenové relaci dvojnásobek. Obdobně to platí v cenové relaci od tří do pěti tisíc korun. Tři procenta lidí letos neutratily za dárky ani korunu.

Mezi další dárky, které se Češi chystají darovat, patří knihy, elektronika, peníze, jídlo, hry, alkohol či šperky. Vouchery chce jako vánoční dárek věnovat 14 procent lidí.

Dalších pět procent Čechů chce dát pod stromeček relaxační zážitek a pro čtyři procenta lidí bude vánočním dárkem dovolená.

(pel)