Pro většinu Čechů představují Vánoce zvýšenou finanční zátěž. Jsou pro ně nejdražším svátkem v roce a musí na ně šetřit.

Vánoce jsou pro Čechy nejdražším svátkem v roce vůbec. Pro většinu lidí představují vánoční svátky zvýšenou finanční zátěž. Jen každý šestý člověk na ně nemusí šetřit a zvládne je financovat ze svého běžného rozpočtu, vyplynulo z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit.

Vánoce jsou v Česku nejnákladnějším svátkem. Pro čtyři pětiny lidí představují Vánoce zvýšenou finanční zátěž. A to nejen kvůli dárkům. Zvýšení výdajů v předvánočním období způsobuje i nákup potravin, alkoholu, různých dekorací, surovin pro pečení cukroví, vánočního stromečku nebo kapra.

Do těchto položek pravidelně investuje více než polovina respondentů, v průměru je přijdou na 4 tisíce korun.

Více než čtyři pětiny lidí nejsou schopny vánoční výdaje utáhnout z běžného domácího rozpočtu, musí si na ně naspořit, případně hledat zdroje jinde.

Vánoce nepředstavují výraznou finanční zátěž jen pro každého šestého osloveného, kteří jsou tak schopni je financovat z běžných příjmů, aniž by museli předem šetřit.

Každý sedmý dotázaný zmínil, že si sice ještě nikdy na dárky nepůjčil, ale do budoucna to nevylučuje. Tři lidé ze sta si již několikrát na dárky půjčili, čtyři ze sta tak učinili jen výjimečně.

Celkem 1,5 procento oslovených uvedlo, že k pokrytí vánočních výdajů využívá nebankovní půjčky. I když se jedná o nízké procento, tak v absolutních číslech jde o více než 150 tisíc Čechů. Průměrná částka, kterou si tito lidé obvykle půjčují, je okolo 10 tisíce korun.

(pel)