Ministryně obrany Šlechtová naznačila, že nehodlá podepisovat velké armádní zakázky, dokud vláda nezíská důvěru.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) nechce podepisovat velké armádní zakázky, dokud vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny. Současně se také snažila zmírnit předvolební kritiku vůči Okamurově SPD, kterou označila za fašistickou. 

Vyplynulo to ze slov ministryně Šlechtové v rozhovoru pro Právo.

Šlechtová kritizovala předchozí neuzavření zakázky s izraelskou firmou na radary MADR. Nekritizovala však přímo svého předchůdce Martina Stropnického (ANO).

„Mohu říci, že na místě svého předchůdce bych tu zakázku podepsala, protože nikdo nemůže očekávat od nového ministra zvláště takto těžkého resortu, v takové lize v rámci NATO, že sedne a podepíše smlouvu, která čítá čtyřicet tisíc stran,“ řekla Šlechtová v rozhovoru.

Sama však nehodlá s podpisem armádních zakázek spěchat.

„Nemám problém podepsat menší zakázky, udělat změny v sekcích ministerstva. Tyto velké zakázky nebudu určitě podepisovat do případného druhého kola,“ odpověděla Šlechtová na otázku, zda hodlá zakázku podepsat dokud vláda nezíská důvěru.

V rozhovoru také zmírnila svoji kritiku vůči Okamurově SPD. Tu v předvolební debatě označila za fašistické hnutí.

„To padlo v předvolební debatě, kdy jsme vedle sebe stáli s panem Okamurou a culili se na sebe. Jsem zvědavá, jak toto uskupení bude ve Sněmovně fungovat,“ prohlásila Šlechtová s tím, že kvůli svým výrokům dostává „řadu nepříjemných vzkazů“ a dokonce i výhrůžných dopisů od voličů SPD.

Předseda SPD Tomio Okamura před tím uvedl, že SPD nepodpoří menšinovou vládu ANO. Jako jeden z důvodů označil právě výrok Šlechtové na adresu SPD.

„Je pro nás nepřijatelné, aby Karla Šlechtová byla ve vládě. Ona řekla, že jsme možná fašistická strana,“ konstatoval Okamura. Současně však připustil, že podpora vládě pro druhém pokusu o získání důvěry je otevřená. (sfr)