Katalánsko si vybralo nezávislost. V předčasných volbách do tamního parlamentu suverénně zvítězil katalánský expremiér Carles Puigdemont, který bojuje za samostatnost regionu.

Katalánci si jasně zvolili nezávislost na Španělsku. Madridem stíhaný katalánský expremiér Carles Puigdemont suverénně vyhrál předčasné volby do tamního parlamentu. Puidgemont z Bruselu vyzval španělskou vládu, aby regionu ihned vrátila autonomii.

„Jako premiér Katalánska chci poblahopřát svému lidu k výsledku, který je neoddiskutovatelný,” uvedl.

„Vyhráli jsme volby ve výjimečné situaci, s kandidáty ve vězení a s vládou v exilu,” řekl také Puigdemont, který je několik týdnů v Belgii se čtyřmi ministry své vlády. Tu Madrid koncem října sesadil kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel.

Druhá skončila koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko (JxCat), která získala 34 mandátů.

Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Strany Společně pro Katalánsko, Republikánská levice Katalánska a Kandidátka lidové jednoty mají ve 135členném parlamentu 70 mandátů. Je to tedy o tři méně než po volbách v roce 2015.

„Zítra musí být článek 155 pozastaven a musí být osvobozeni vězni,” prohlásil Puigdemont.

Dodal také, že jeho vláda bude pokračovat tam, kde skončila před použitím článku 155. Na základě něj převzal Madrid přímou správu nad Katalánskem poté, co jeho parlament 27. října schválil rezoluci o nezávislosti.

Volební výsledek je ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí.

Poté, co Katalánsko vyhlásilo v říjnu jednostranně nezávislost, Madrid to neuznal a omezil jeho autonomii, část katalánských ministrů v čele s premiérem odjela do Belgie, kde v EU informovali o svých postojích. Část se jich vrátila, ale pět z nich zůstalo v Bruselu. Španělsko na ně proto vydalo mezinárodní zatykače a belgický soud začal řešit spor o jejich vydání.

Španělský nejvyšší soud sice zrušil evropské zatykače na Carlese Puigdemonta a čtyři bývalé ministry jeho regionální vlády pobývající v Belgii, ale Puigdemont zůstal v Belgii i poté. Španělský zatykač totiž stále platí, takže mu doma stále hrozí zatčení.

(pel)