Většina lidí v Česku je nespokojena s výsledky povolebního vyjednávání politických stran o funkcích ve sněmovně a nové menšinové vládě Andreje Babiše (ANO).

Obyvatelé Česka jsou drtivě proti menšinové vládě Andreje Babiše (ANO), ukázal průzkum. S výsledky povolebních jednání o podobě nového kabinetu a obsazování funkcí ve sněmovně je nespokojeno šest z deseti Čechů. Čtvrtina oslovených lidí pak chce nové volby.

Data vyplynula z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Dosavadní průběh povolebního vyjednávání a způsob, jakým byly rozděleny funkce ve sněmovně, vadí 58 procentům lidí v Česku.

Mezi možnostmi, jak by mohl vypadat nový kabinet, měla v prvních deseti prosincových dnech největší podporu menšinová vláda hnutí ANO s další stranou, kterou by preferovali čtyři z deseti lidí. Nejméně lidé chtěli menšinovou vládu ANO, která později vznikla.

Spokojena s výsledky povolebního vyjednávání politických stran je třetina občanů.

„Podle očekávání jsou nejčastěji spokojeni voliči hnutí ANO – 68 procent, kteří jsou jediným politickým táborem, kde spokojenost převažuje,“ uvedli autoři průzkumu.

Vyšší než průměr v populaci je ještě spokojenost mezi voliči KSČM, naopak zcela jednoznačně převažuje nespokojenost mezi voliči lidovců, ODS, TOP 09 a ČSSD. Poněkud nižší, stále však většinová, je nespokojenost mezi voliči STAN, SPD a Pirátů.

Voliči ČSSD by nejčastěji uvítali menšinovou vládu ANO a jiné strany. Tato možnost má největší podporu také mezi voliči Pirátů, ODS, STAN a lidovců.

Nové volby pak nejčastěji upřednostňují voliči TOP 09 a často i voliči ODS.

(pel)