Evropská komise hrozí Polsku odebráním hlasovacích práv v EU kvůli porušování zásad právního státu. (Na snímku demonstrace v Polsku proti EU).

Evropská komise trestá Polsko a dala mu ultimátum. Podle Komise v Polsku hrozí jasné riziko závažného porušení vlády práva. Vrcholem sankcí může být až odebrání hlasovacích práv Polákům v Radě EU. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo, a pokud se tak stane, je komise připravena postup zastavit.

„Naše obavy se prohlubují, byla přijata řada zákonů, které narušují nezávislost soudnictví. Narušená je celá struktura polského soudnictví,“ uvedl místopředseda komise Frans Timmermans.

Timmermans připomněl, že v posledních dvou letech Varšava, kde vládne konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), přijala více než 13 zákonů ovlivňujících celou strukturu právního systému v Polsku, od Ústavního soudu přes Nejvyšší soud po soudy řadové, polskou Národní soudcovskou radu, prokuraturu až po odborné školství.

Komise proto ohlásila aktivaci článku sedm Lisabonské smlouvy, který může vést až pozastavení hlasovacích práv v Radě EU. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo, a pokud se tak stane, je Komise připravena postup zastavit.

Na základě spuštěného procesu podle článku sedm nyní do situace, kdy se spor mezi Varšavou a komisí zjevně ani přes měsíce trvající snahy o dialog nedaří řešit, vstupují členské státy EU.

Poláci se brání a nemíní reformu soudnictví zrušit. Podle vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) je rozhodnutí komise politicky motivované.

Případné odebrání hlasovacích práv je až závěrečnou částí celého procesu a vyžadovalo by jednomyslné rozhodnutí všech ostatních 27 zemí. Maďarsko přitom opakovaně uvádí, že by podobným způsobem Polsko trestat nehodlalo.

(pel)