Mobilní tarify v Česku jsou výrazně dražší než jinde v Evropě, tvrdí sdružení Telefonující.cz.

Mobilní tarify tuzemských operátorů jsou předražené. Češi platí za volání a surfování na internetu až o 19 procent více než je průměr v Evropě. Podle srovnání zaplatí například česká čtyřčlenná rodina o 314 korun více než jinde v EU, vyplynulo ze šetření spotřebitelské organizace Telefonující.cz.

Podle sdružení úroveň mobilních tarifů v EU stále průběžně klesá. Naopak ceny české trojice mobilních operátorů zůstaly na stejné úrovni a nemění se od jarních úprav poplatků před změnami v evropském roamingu.

„Cenová korekce českých operátorů z druhého kvartálu tehdy jen nakrátko přiblížila jejich nabídky průměru EU. Mezitím však ceny ostatních evropských operátorů pokračovaly v rapidním poklesu. Během půl roku se tedy ceny v ČR opět výrazně vzdálily těm evropským,“ uvedl předseda sdružení Svatopluk Bartík.

Česká čtyřčlenná rodina zaplatí podle srovnání o 314 korun více než jinde v EU, důchodce pak o 161 korun více (o 47 procent více než je průměr EU). Pracující s vyšší spotřebou dat pak zaplatí o 421 korun více (o 64 procent více než je průměr EU).

Podle odborníků existuje v Česku výrazný rozdíl mezi úrovní tarifů pro „běžné smrtelníky“ a nižšími cenami pro firmy nebo státní úředníky a činitele.

Velká část soukromých uživatelů také využívá různé slevy mimo tarif, které získali, když chtěli operátora vyměnit za jiného.

(pel)