Stát potravinářům v roce 2017 rozdal celkem 400 milionů korun. Více než čtvrtinu peněz - 106 milionů korun - spolkl holding Agrofert, který až do letošního roku vlastnil bývalý ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO).

Holding Agrofert spolkl čtvrtinu dotací určených pro potravinářský průmysl. Stát potravinářům rozdal v roce 2017 celkem 400 milionů korun. Z částky více než čtvrtina – celkem 106 milionů korun – šla Agrofertu, jehož vlastníkem byl až do letošního roku bývalý ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO).

Zemědělský, potravinářský a chemický koncern Agrofert vlastnil až do počátku letošního roku lídr hnutí ANO a předseda vlády Andrej Babiš. Akcie svých společností Agrofert vložil na začátku letošního února do dvou svěřenských fondů. K převodu majetku přiměla tehdejšího ministra financí novela zákona o střetu zájmů.

Příjmy holdingu ze státních dotací v posledních letech, kdy byl Babiš členem vlády, podle Hospodářských novin rostly. V roce 2014, kdy se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal vicepremiérem a ministrem financí, stát rozdal potravinářům 140 milionů. Z toho 28 milionů – tedy 20 procent – připadlo Agrofertu.

V roce 2015 pak dostali potravináři 203 milionů, z toho Agrofert čerpal 23 procent (46 milionů).

V roce 2016 byl objem dotací 396 milionů a Agrofert měl podíl 26 procent (104 miliony).

Z letošních 400 milionů dostal Agrofert 106 milionů, tedy zhruba 27 procent.

Podle ministra zemědělství Sobotkovy vlády Mariana Kurečky (ČSSD) je podpora potravinářů nutná, aby mohly tuzemské podniky konkurovat zahraničním. Podíl Agrofertu na celkové přídělu peněz pro něj nebyl směrodatný.

„Nelze vyloučit podniky z jedné skupiny. Nemůžu zabít podporu pro všechny ostatní kvůli tomu, že Andrej Babiš šel do politiky,“ řekl Jurečka.

„Veškeré dotace čerpáme přesně podle pravidel a používáme k účelu, ke kterému jsou určeny,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Babiš si agrodotace pohlídá

Celkový objem dotací pro potravináře by podle Jurečky mohl být ještě vyšší, a to až 800 milionů korun ročně.  Minulý kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ně pro rok 2018 vyčlenil celkem 2 miliardy. Sněmovní zemědělský výbor v čele s místopředsedou Babišova hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, který byl dříve v představenstvu Agrofertu, ale požaduje miliardu navíc.

Hnutí ANO navíc chce přesunout 1 miliardu v rozpočtu ministerstva zemědělství na podporu velkých zemědělských podniků na úkor menších zemědělců. Peníze navrhl přesunout poslanec Karel Tureček (ANO). Plán však sklízí kritiku ze všech stran.

Podle odpůrců na miliardovém přesunu budou profitovat pouze velkochovatelé a agropotravinářské holdingy, které si mohu dovolit investovat stovky milionů korun.

(pel)