V Británii mají zastánci setrvání členství v EU čím dál větší náskok před odpůrci. Jednání s EU o brexitu se však již posunulo do 2. fáze.

Začala druhá fáze jednání Evropské komise a Spojeného království o odchodu Británie z EU. Veřejnost ve Velké Británii se však od brexitu odklání. V průzkumu se 51 procent lidí vyslovilo pro setrvání v Unii.

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie na jednání v Bruselu souhlasili s posunutím vyjednávání o odchodu Británie z EU do druhé fáze. Ta se bude týkat přechodného období a budoucích vztahů. Potvrdil to předseda Evropské rady Donald Tusk.

Zbylých 27 zemí EU potvrdilo, že se vyjednávačům obou stran podařilo dosáhnout „dostatečného pokroku“ v první fázi rozhovorů. V ní se obě strany shodly na rámcové představě budoucí smlouvy o odchodu Británie z EU na konci března 2019.

První návrh smlouvy o odchodu Británie z EU má být připraven na konci ledna 2018. Přesný právní text smlouvy, která bude řešit zachování práv občanů EU v Británii po brexitu, finanční vyrovnání a režim na irské hranici, teprve musí být dohodnut,

Evropská unie nyní od Britů žádá přesnější představu o tom, co přesně znamená snaha několikrát deklarovaná Mayovou o „hlubokém a speciálním partnerství“ s EU po britském odchodu z unie.

Summit sedmadvacítky také potvrdil politické pokyny pro druhou fázi jednání. Tusk k tomu uvedl, že v pravděpodobně dvouletém přechodném období bude v Británii muset platit veškeré právo EU. Londýn však ale už v tomto období ztratí možnost ovlivňovat podobu EU.

Budoucí podoba smluv upravujících vzájemné vztahy, včetně významné obchodní oblasti, po brexitu bude nejprve zpracována v politické deklaraci. Smlouvy jako takové budou moci být podepsány až poté, co Británie z unie vystoupí a stane se třetí (tedy nečlenskou zemí EU).

Zatím se předpokládá, že se Británie ocitne mimo unijní jednotný trh a celní unii. Londýn však deklaroval zájem na úzké spolupráci nejen pokud jde o obchod, ale také v boji s terorismem a mezinárodním zločinem, v obraně a zahraniční politice.

Průzkum: Britové těsně proti brexitu 

Těsná většina Britů by preferovala setrvání své země v Evropské unii. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu, který se konal téměř rok a půl po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Průzkum provedla společnost BMG Research pro deník The Independent. Proti odchodu z EU se v něm vyjádřilo 51 procent respondentů, pro brexit bylo 41 procent.

Jde o největší náskok zastánců zachování členství v EU ze všech průzkumů provedených od loňského referenda.

V červnovém referendu v roce 2016 se pro odchod z EU vyslovilo 52 procent hlasujících Britů.

Nejnovější průzkum byl proveden mezi 5. a 8. prosincem a zúčastnilo se jej 1400 lidí.

Podle deníku The Independent představuje posun v názorech na členství v Unii reakci na dosavadní průběh jednání o brexitu i dění uvnitř britského parlamentu. (sfr)