Ceny bytů v Praze raketově rostou, protože nabídka bytů nepokrývá poptávku. Blokována je výstavba zhruba 40 tisíc bytů. Na vině jsou úřady a čím dál přísnější technické požadavky.

Byty v Praze nejsou, protože na úřední povolení čeká 900 nových projektů se 40 tisíci byty. Ceny bytů kvůli jejich nedostatku raketově rostou až na průměrných 83 tisíc za metr čtvereční. Počet úředně blokovaných bytů přitom v posledních letech značně narostl.

Od roku 2000 do letošního roku poklesl roční počet vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení zhruba o 75 procent. Informovala o tom Hospodářská komora ČR, která vycházela z analýzy poradenské společnosti Deloitte.

V Praze dnes na povolení k zahájení výstavby čeká 900 developerských projektů s přibližně 40 tisíci byty.

„Právě toto hrozivé číslo zamrzlých bytů v různé fázi schvalování stojí primárně za extrémním nárůstem cen v posledních letech,“ vysvětlil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ten varuje, že se situace v dalších letech může ještě zhoršit.

„Pokud se nepřistoupí k rychlé nápravě, bude v dalších letech nedostatek bytů fatálně narůstat a spolu s tím poroste i jejich cena. Důvodem není jen složitá legislativa, ale i její zneužívání k obstrukcím,“ konstatoval Dlouhý.

Podle statistik developerských firem vzrostla na konci září letošního roku cena nového bytu v Praze meziročně v průměru o 19,6 procenta na více než 83 tisíc korun za metr čtvereční.

Hospodářská komora je přesvědčena o tom, že se nejedná o realitní bublinu. Nedostatek nových bytů na trhu je podle komory reálný.

„Aktuální statistiky o výstavbě v Praze jsou alarmující. Ovšem budoucnost je ještě pesimističtější, pokud se nepodaří zásadně rozhýbat tempo vydávání budoucích územních rozhodnutí či stavebních povolení,“ tvrdí Dlouhý s tím, že byty prodávané v současnosti pocházejí ze žádostí podaných v letech 2010 až 2014.

Jen za poslední dva roky podražily nové byty téměř o polovinu. Mezi další důvody strmého růstu cen patří například zbytečné technické požadavky jako třeba předepsaná minimální doba osvitu bytů. (sfr)