Le Penová v Praze: "Musíme vůči Evropské komisi jednat jako dobyvatel."

Le Penová a Okamura mají projekt na dobytí Evropské unie. Nabízejí v něm menu, podle kterého by si každý stát zvolil v rámci Evropy takovou spolupráci, jaká by mu vyhovovala. Primárním cílem je obnovení státních hranic a zrušení institucí, jako je Evropská komise. 

„Musíme v Evropě jednat jako dobyvatel,“ prohlásila Marine Le Penová v Praze na konferenci protimigračních a protiunijních stran sdružených ve frakci Evropa národů a svobody (ENF).

Navrhla svrhnout EU zevnitř. Prvním krokem by bylo obnovení hranic mezi státy a zrušení instituce typu Evropské komise.

Evropská unie ve své současné podobě je podle šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové u konce s dechem.

„Máme naději, že nesprávnou Evropu svrhneme zevnitř,“ zdůraznila  Le Penová.

Evropskou unii nazvala „katastrofální institucí, kvůli které evropský kontinent směřuje k zániku“.

Toho by prý měly využít protiimigrační strany a v příštích evropských volbách porazit Evropskou unii zevnitř. Evropské národy by tak prý osvobodily od „okovů EU“.

Projekt Unie evropských národů

ENF prosazuje politický a volební projekt Unie evropských národů jako alternativu k současné podobě EU. Podle Le Penové nejde o utopii. Nabídne „à la carte“ chtěnou a nevnucenou spolupráci podle potřeb každé účastnické země a na míru.

Projekt je postaven na dobrovolnosti a vzájemném respektu, každý stát by si mohl stanovit své politické i hospodářské cíle, vysvětlila kandidátka na francouzskou prezidentku.

Předseda SPD Tomio Okamura podotkl, že projekt Unie svobodných národů počítá se zachováním volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu a s právem na bezpečnost.

EU se podle Okamury mění v „totalitní stát“. Budoucnost Evropy je podle něho v ekonomické a politické decentralizaci.

„Chceme co nejužší spolupráci suverénních evropských zemí na základě vzájemné výhodnosti, odmítáme diktát současné nadnárodní struktury, která na spojení evropských národů parazituje,“ podotkl. (sfr)