Sociální demokracie (SPD) chce v Německu s konzervativní unií kancléřky Merkelové vytvořit koalici typu KoKo, která by znamenala volnější spolupráci.

Sociální demokracie (SPD) chce s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové vytvořit koalici typu KoKo, která by znamenala volnější spolupráci. Zatímco konzervativní unie CDU/CSU chce pokračování klasické velké koalice, SPD chce podpořit vládu jen v několika předem domluvených oblastech.

Strany by nemusely mít dlouhou koaliční smlouvu, ale pouze dohodu na pěti nebo deseti základních oblastech. V těch ostatních by pro svůj program mohly hledat oporu i u parlamentní opozice.

„V rámci nového modelu budou v koaliční smlouvě zakotveny jen některé klíčové projekty. Ostatní zůstanou záměrně otevřené tak, aby je bylo možné projednat ve Spolkovém sněmu, což by poskytlo prostor pro jejich vyprofilování,“ vysvětlil předseda SPD Martin Schulz.

Sociální demokraté věří, že jim to umožní se vůči CDU/CSU více vymezovat. Díky tomu by dvojice stran nemusela být některými voliči vnímána jako monolitní blok.

Jednání o nové vládě mezi CDU/CSU a SPD začnou ve středu, podrobnější rozhovory mají odstartovat v lednu. Myšlenka tzv. kooperační koalice (Kooperationskoalition, KoKo) je jako jedna z možných variant povolebního řešení v Německu.

Otázkou zůstává, jak se k nápadu postaví kancléřka Angela Merkelová, která současně předsedá CDU. Ta dala opakovaně najevo, že se staví za stabilní vládu a preferuje velkou koalici.

(pel)