Spojené státy vyšlou misi na Měsíc a na Mars. Americký prezident Donald Trump chce dobýt kosmos a vyvinout přelomové technologie.

Americký prezident Donald Trump chce, aby USA zahájily vývoj nových přelomových technologií a dobyly vesmír. K tomu, aby Spojené státy získaly nové poznatky o kosmu, vyšlou astronauty na Měsíc a na Mars. Oznámil to prezident Trump.

„Tentokrát to nebude jen o vztyčení vlajky a o lidské stopě na měsíčním povrchu. Vytvoříme na Měsíci základnu pro mise na Mars a jednou možná i dál,“ uvedl Trump.

Trump podepsal nařízení o přípravě nové americké pilotované mise na Měsíc a později i na Mars, kterou uskuteční vesmírná agentura NASA.

Plánovaný projekt podle Bílého domu „změní americký program pilotovaných vesmírných letů tak, aby se Amerika stala hybnou silou kosmického průmyslu, získala nové znalosti o vesmíru a podnítila vývoj neuvěřitelných technologií“.

Spojené státy jako zatím jediná země vyslaly astronauty na Měsíc v letech 1969 až 1972. Na měsíčním povrchu stanulo tehdy postupně dvanáct Američanů.

Největší vesmírný dopravce USA je v současné době miliardář Elon Musk. Ten chce už v lednu 2018 uskutečnit první pokusný let své gigantické lodi Heavy Falcon, která má být schopná letět na Mars. Musk od ní očekává, že bude vynášet na oběžnou dráhu velmi těžké komunikační družice a vypraví se i k Měsíci.

(pel)