Podnikatelé se bouří proti politice libereckého úřadu práce, který provádí nábor pro české zájemce o práci v Německu. Největším problémem tuzemské ekonomiky je přitom nedostatek pracovníků v ČR.

České úřady pomáhají Němcům vykrádat pracovní trh v České republice. Liberecký úřad práce provádí cílený nábor pro české zájemce o práci v Německu. Čeští podnikatelé se proto bouří. Největším problémem tuzemské ekonomiky je totiž nedostatek pracovníků v ČR.

Proti aktivitám libereckého úřadu práce se ohradila Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

„Fakt, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem českých pracovníků, zní v době, kdy naše firmy již nevědí, jak přilákat pracovníky a kdy cíleně náš stát redukuje příliv zahraničních zaměstnanců, zcela neuvěřitelně,“ uvedl Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

„Nejsložitější je přitom situace právě v pohraničních oblastech, kde je dlouhodobě počet těch, kteří využívají lepších mzdových podmínek v blízkých německých městech a obcích, největší.“

Úřad práce by se podle něj měl především soustředit na zajištění stability českého trhu, hledat nástroje pro podporu tuzemských firem, a ne pomáhat odlákat pracovníky do Německa.

„Je to výsměch všem podnikatelům z regionu. Hned v následujících dnech budeme chtít jednat s generální ředitelkou Generálního ředitelství Úřadu práce ČR, kde budeme požadovat vysvětlení, a hlavně okamžité ukončení těchto aktivit,“ doplnil.

Úřad práce v Liberci spolupracuje s Bundesagentur für Arbeit z německého Bautzenu a provádí cílený nábor pro české zájemce o práci v Německu. Přímo v centrále libereckého úřadu práce probíhá seminář, jehož hlavními tématy jsou „Jak najít práci u našich sousedů přes internet“ nebo „Jak napsat životopis a ucházet se o práci v Německu“.

Největším problémem současného podnikatelského prostředí je přitom nedostatek pracovníků, kdy podniky poptávají 213 tisíc pracovních míst. Míra nezaměstnanosti je rekordně nízká. Celkový počet nezaměstnaných je sice 265 tisíc, přičemž ale přibližně 200 tisíc lidí ve skutečnosti nemá o práci dlouhodobě z různých důvodů zájem.

„Jsme tak ve stavu, kdy se objektivně dostáváme do situace, že je u nás výrazně více míst nabízených, než je reálná poptávka, ačkoliv zažíváme nejrychlejší růst mezd na posledních deset let. Ten činí jen za prvních devět měsíců tohoto roku již 6,8 procent,“ dodal Havlíček.

(pel)