Počet podnikatelů zapojených do EET by se snížil až o třetinu, pokud by místo toho měli daňový paušál ze svých ročních tržeb.

Daňové paušály by osvobodily od elektronické evidence tržeb (EET) až třetinu podnikatelů. Záleží však na tom, zda nová vláda vyslyší požadavky Senátu na zavedení výjimky z EET pro malé živnostníky. Ti by místo EET měli daňový paušál ze svých ročních tržeb. Cílový počet osob a firem zapojených do EET by se tak snížil až o třetinu. Uvedl to šéf Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Martin Janeček.

Pravicoví politici upozorňovali už před spuštěním evidence, že tento systém znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

„Už rok musí celá řada českých podniků snášet neustálý dohled státu, vysoké náklady a pokuty kvůli EET, které dnes slaví smutné první narozeniny,“ uvedla Alexandra Udženija.

ODS proto navrhla EET zrušit.

Proti EET vystoupil v Senátu Ivo Hucl, zástupce signatářů petice za zrušení EET. Podle něj elektronická evidence tržeb dopadá především na občany na venkově.

„Rozevírá nůžky mezi městem a venkovem. EET bude mít dlouhodobé kulturní, sociální, emancipační důsledky. Ne vše co nelze vyjádřit penězi, je bezcenné. Své ordinace budou zavírat starší obvodní lékaři, EET podnikatelské prostředí nenarovnává,“ zkritizoval elektronickou evidenci tržeb Hucl.

Požadavky na strop tržeb se liší

Na potřebě zavést paušál se shodli senátoři a připouští jej i ministerstvo financí. Podle Senátu by se EET neměla vztahovat na živnostníky a firmy, jejichž roční obrat nepřesáhne 750 tisíc korun.

Nový premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří o tržbách půl miliónu korun a budoucí ministryně financí Alena Schillerová (ANO) jako rozumnou hranici považuje obrat čtvrt miliónu.

Případnými úpravami EET se bude zabývat vláda vzešlá z říjnových voleb.

Podle odhadu ministerstva financí se mělo v 1. a 2. vlně EET do evidence zapojit až 240 tisíc podnikatelů. Ve skutečnosti se však doposud zaregistrovalo jen 161 tisíc firem.

Od příštího března se EET začne týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí a také prodeje na farmářských trzích či služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června se mají do systému zapojit někteří řemeslníci i další služby. Do EET tak má ještě přibýt 300 tisíc podnikatelů.

(pel)