Druhý Babiš ve vládě: Premiér Andrej Babiš (ANO) si do své menšinové vlády bere svůj klon, agromagnáta Jiřího Mileka, který se má stát novým ministrem zemědělství.

Premiér Andrej Babiš (ANO) si do menšinové vlády bere svůj klon, agromagnáta Jiřího Mileka, který se má stát novým ministrem zemědělství. Agropodnikatel Milek uvedl, že vyhoví zákonu o střetu zájmů a svého koncernu Úsovsko se prý zbaví. Budoucí ministr zemědělství se sešel v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

„Dodržím zákonnou povinnost, včas ohlásím, jak s tím naložím,” řekl Milek, který podniku Úsovsko šéfuje.

Jednou z variant je možnost převedení do svěřenského fondu. S prezidentem o tom, jak se svým majetkem naloží, nemluvil. Už dříve se však radil s premiérem Andrejem Babišem, který vložil své firmy do svěřenského fondu.

Obavy malých zemědělců, že „půjde na ruku“ jen velkým koncernům, odmítl. Chtěl by být ministrem všech. Tato obava panuje především kvůli tomu, že Mileka do funkce ministra nominovala Agrární komora ČR.

Milek pak sám má čtvrtinový podíl ve společnosti Úsovsko, která měla loni obrat více než dvě miliardy korun.

Za jednu z priorit zemědělství považuje pravděpodobný příští ministr potravinovou soběstačnost ČR. Za možnosti, jak zemědělcům pomoci, označil dotace, jejich nedanění, zvýšení podpory tzv. zelené nafty nebo snížení odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

(pel)