Babišova vláda bez důvěry Sněmovny si může dělat co chce, tvrdí prezident Miloš Zeman.

Vláda Andreje Babiše bez důvěry Sněmovny je podle ústavy plnohodnotná a může dělat jakékoliv kroky včetně personálních změn. Uvedl to prezident Miloš Zeman.

Babišova vláda může i bez podpory Sněmovny zasahovat například do vedení státních podniků. Podle prezidenta premiér v této souvislosti často zmiňuje například státní exportní pojišťovnu EGAP nebo Českou exportní banku.

Novému předsedovi vlády vadí především problémový projekt hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya Enerji Elektrik v Turecku, na který poskytla úvěr právě ČEB a pojistil jej EGAP.

Projekt byl hlavní příčinou loňské ztráty pojišťovny ve výši 1,25 miliardy korun. Pojistná angažovanost EGAP v případu je 16,1 miliardy Kč.

„Zrovna při svém jmenování připomínal, že díky nesprávné přípravě tohoto projektu, zfušovaného projektu, řekl bych méně jemně, jsme přišli o tučné miliardy korun. Jestli z toho vyvodí osobní odpovědnost těchto lidí, případně udělá reorganizaci těchto dvou institucí, tak se mu nelze divit,“ řekl Zeman v televizi Barrandov.

Prezident se chystá jmenovat kabinet 13. prosince.

(pel)