Menšinová vláda ANO doplněná odborníky, kterou sestavuje na základě Zemanova pověření Andrej Babiš, má jen mizivou podporu veřejnosti.

Pouhá 2 procenta občanů podpořila menšinovou vládu Andreje Babiše doplněnou odborníky. Pro samotnou menšinovou vládu ANO se vyslovilo 7 % lidí. Vyplynulo to z průzkumu agentury TNS Kantar pro Českou televizi.

Právě tuto nejméně preferovanou varianta, tedy vládu tvořenou politiky ANO doplněnou odborníky sestavuje na základě Zemanova požádání šéf ANO Andrej Babiš, kterého má Zeman oficiálně jmenovat premiérem  dne 6. prosince.

Pokud měli respondenti průzkumu spontánně uvést, jak by měla vláda sestavená hnutím ANO vypadat, až dvě pětiny nedovedly uvést žádnou podobu vládní koalice, ale právě menšinovou vládu uvedlo sedm procent lidí.

„Odráží se do značné míry velmi nepřehledná situace na politické scéně. Na otevřenou otázku téměř polovina respondentů odpověděla, že vlastně vůbec neví, co s tím dál,“ vysvětlil Pavel Ranocha, analytik Kantar TNS.


Otázka: V letošních volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo hnutí ANO. Jak by podle Vás měla vláda sestavená hnutím ANO vypadat, tedy případně s kým by mělo ANO vládnout?

NEVÍ NEBO BEZ ODPOVĚDI: 41 % respondentů

Základní soubor: Oprávnění voliči v České republice starší 18 let. Náhodný výběr, reprezentativní vzorek 1200 respondentů. Dotazování probíhalo ve dnech 4. 11. až 24. 11. 2017 prostřednictvím technologie CATI. Graf zobrazuje datový konstrukt. Jednotlivé strany a možnosti byly dotazovány samostatně, přičemž každý respondent mohl zvolit svou ideální kombinaci. Graf tedy ukazuje nejčastěji volené možnosti. (TNS Kantar pro Českou televizi)


Mezi častými koalicemi byly jmenovány spolupráce s ODS (pět procent), případně s SPD (čtyři procenta) nebo Piráty (tři procenta), a to vždy ve formátu ANO ve spolupráci s jednou stranou. Nicméně poslední dvě jmenované koalice, tedy s SPD nebo s Piráty, by v Poslanecké sněmovně měly pouze 100 hlasů.

Jmenována také byla vláda na půdorysu minulé koalice (tři procenta). Asi desetina občanů by pak nerada viděla hnutí ANO u moci.

Agentura k této otázce zdůraznila, že se jedna o spontánní odpovědi, „proto byla míra podpory jednotlivých variant zdánlivě nízká ve srovnání s tím, pokud bychom se ptali přímo na podporu konkrétní koalice“.

Většina v průzkumu vyjádřila názor, že nemělo smysl pokračovat ve vyjednáváních s ostatními stranami, než se Babiš rozhodl sestavit menšinový kabinet, když mu ostatní jasně dali najevo, že nemají zájem o koalici. Jenom necelé dvě pětiny Čechů jsou přesvědčeny, že vyjednávání vzdal příliš brzy a měl v něm pokračovat.

Největší podporu Babišovým krokům při sestavování vlády vyjádřili jeho voliči. Podle 59 procent sympatizantů ANO nemělo smysl dál vyjednávat. Nejvíce nakloněni dalšímu vyjednávání jsou naopak voliči sociální demokracie, která byla minulé volební období v koalici s ANO. (sfr)