Trump uspěl se svou daňovou reformou, která prošla oběma komorami amerického Kongresu. Na finální podobě zákona se však ještě obě komory musí dohodnout (ilustrační foto).

Trump slaví první velký úspěch ve funkci. Americký Senát schválil prezidentem navrženou daňovou reformu. Ta má výrazně ulevit firmám. Výrazně uleví firmám, jimž sazba korporátní daně z příjmu klesne z 35 na 20 procent. Snížení daní podle propočtů připraví americkou státní pokladnu v příštích deseti letech zhruba o 1,5 bilionu dolarů (přes 32 bilionů Kč). 

Sazba daně z příjmu právnických osob v USA činí 35 procent, což je nejvíce ze všech členských zemí OECD. V praxi je však sazba reálně nižší. Podle údajů ministerstva financí je díky výjimkám, úlevám a dalším možnostem optimalizace efektivní daňová sazba asi 22 procent.

Návrh, který prosazují republikáni, sníží oficiální sazbu na 20 procent. Dostane se tak zhruba na úroveň Velké Británie, kde podniky platí daň 19 procent.

Daňová reforma prosazovaná prezidentem Donaldem Trumpem snižuje i daňové zatížení fyzických osob. Jde o největší změny v daňových předpisech od 80. let, kdy se podařilo prosadit reformu Ronaldu Reaganovi.

Americký Senát schválil Trumpův návrh poměrem 51 ku 49 hlasům. Pro návrh přitom nehlasoval žádný ze senátorů za Demokratickou stranu. Proti hlasoval také jeden republikán.

Svou verzi daňové reformy již schválila Sněmovna reprezentantů.

Nyní proto začne dohadovací procedura obou komor, na jejímž konci by měla být společná podoba daňové reformy. Podle analytiků je velmi pravděpodobné, že prezident stihne soubor daňových změn podepsat ještě před Vánocemi, jak plánoval.

To by pro něj znamenalo největší legislativní vítězství v tomto roce.

Podle mnohých bude Trumpova daňová reforma výrazně výhodnější pro bohaté Američany. Trump ji ovšem propagoval jako „vánoční dárek“ pro střední vrstvy.

„Zákon přinese prospěch těm, kteří jsou už teď na samém vrcholu, těm, kteří jsou už teď bohatí a vlivní,“ prohlásil lídr menšinové demokratické frakce v Senátu Chuck Schumer.

Snížení daní podle propočtů připraví americkou státní pokladnu v příštích deseti letech zhruba o 1,5 bilionu dolarů (přes 32 bilionů Kč). Trumpova administrativa ale předpokládá, že výpadek kompenzuje odbourání nebo výrazné omezení odečitatelných položek a hlavně rychlejší hospodářský růst. I to však někteří ekonomičtí odborníci zpochybňují.

Reformy po Česku

Reforma daňového systému se chystá i v Česku. Náměstkyně ministra financí, Alena Schillerová, která se v nové menšinové vládě má stát ministryní, nedávno představila  projekt Moje daně.

Ten sestává ze tří částí: z nového zákona o daních z příjmů, z legislativní úpravy takzvaného samovyměření a přípravy nového IT systému finanční správy.

Legislativní proces má začít v roce 2018. Změny by podle Schillerové mohly nabýt účinnosti nejdříve od roku 2020. IT systém bude mít minimálně roční zpoždění, a zprovozněn bude nejdříve v roce 2021. (sfr)