Brexitový spor o hranici mezi Irskem a Británií zašel daleko. Irský premiér Vardkar dokonce navrhl, aby Británie vytvořila hranici uvnitř Spojeného království.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney oznámil, že dohoda ohledně hranice mezi Irskem a Severním Irskem je proveditelná. Dále potvrdil, že irská vláda vedla o budoucím, pobrexitovém režimu na hranici mezi Irskem a Británií rozhovory s irskými unionisty, kteří jsou zcela zásadně proti jakékoliv změně statutu Severního Irska v rámci Spojeného království.

Problém s irskou hranicí je jedním ze tří zásadních „brexitových“ problémů, které se musí vyřešit před zahájeném jednání o budoucí obchodní dohodě mezi EU a Británií.

Dalšími hlavními problémy jsou britská platba za odchod z EU a postavení občanů EU v Británii pro Brexitu.

Oznámení zásadního posunu snad ve všech třech bodech se očekává příští týden po jednání britské premiérky Mayové s předsedou Evropské komise Junkerem.

Irský postoj eskaloval minulý týden, kdy irský premiér Leo Vardkar vyhrožoval zablokováním dalšího jednání o Brexitu, dokud nebude uspokojivě vyřešena otázka irské hranice.

Zašel dokonce tak daleko, že naznačil, že by měla být zachována volná hranice mezi Irskem a Severním Irskem a nová hranice by měla vzniknout mezi Británií a Severním Irskem, tedy uvnitř Spojeného království.

Ve svém zásadním postoji ale setrval jen krátce, protože svou nešikovnou politikou přivedl svou vládu na pokraj kolapsu. Vedle zásadního stanoviska k zablokovávání Brexitu se pustil i do záchrany kariéry místopředsedkyně své vlády Fitzgeraldové, pronásledované skandálem s policejním donašečem. Její setrvání ve vládě spojil s otázkou důvěry k celé vládě.

V okamžiku, kdy se ale ukázalo, že by případné hlasování o důvěře prohrál, irský premiér své zásadové postoje rychle opustil.

Fitzgeraldová rezignovala a k Brexitu se za Irsko teď vyjadřuje jenom ministr zahraniční, který označuje dohodu ohledně hranice za možnou.

V současné době je hranice mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, volně prostupná pro pohyb zboží i osob. Budoucí režim po Brexitu zůstává zatím nejasný. (mar)