Česká ekonomika zrychlila růst na 5 procent, přesto je státní rozpočet v deficitu 11,6 miliardy korun.

Česká ekonomika roste nejrychleji za poslední dva roky. Ve 3. čtvrtletí 2017 stoupla o 5 %. Státní rozpočet ČR na letošní rok byl schválen se schodkem 60 miliard korun. Skončí sice nejspíš v mírném přebytku zhruba 10 miliard, ale jen díky dotacím plynoucím do Česka z EU.

Hrubý domácí produkt (HDP) byl ve 3. čtvrtletí 2017 o půl procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a meziročně se zvýšil o pět procent. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční růst HDP je nejvyšší od třetího čtvrtletí roku 2015.

„Ekonomika za celý letošní rok zrychlí o zhruba 4,5 procenta a pokud zanedbáme rok 2015, který byl výjimečný díky dočerpávání evropských fondů, půjde tak o nejrychlejší růst HDP za posledních deset let,“ uvedl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Spotřebu táhne nahoru rekordní zaměstnanost se zlepšující se finanční situací domácností. Reálná spotřeba samotných domácností meziročně vzrostla o 4,4 procenta, čtvrtletně pak o 0,9 procenta.

Státní rozpočet ČR na letošní rok byl schválen se schodkem 60 miliard korun.

„Pokud to očistíme od těch evropských peněz, tak bychom mohli skončit v mírném deficitu možná tak deset miliard,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

„Se započítáním evropských peněz můžeme být i v mírném přebytku,“ dodal.

Ke konci listopadu byl schodek státního rozpočtu ČR 11,6 miliardy korun. Jde o výrazné zhoršení oproti loňskému roku, kdy byl rozpočet po jedenácti měsících v přebytku 55,5 miliardy korun.

(pel)