Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Energo-Pro vydala dluhopisy za skoro 10 miliard

Energetická skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře ve čtvrtek v Londýně umístila emisi dluhopisů v hodnotě 370 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy Kč). Výnos z emise použije mimo jiné k refinancování stávajících úvěrů.

ČEZ dále investuje do energetických služeb, ovládne 4 další firmy

Skupina ČEZ dále investuje do segmentu komplexních energetických služeb (ESCO – Energy Service Company). Společnost kupuje většinové nebo stoprocentní podíly ve čtyřech dalších firmách v této oblasti. Hodnotu investic podnik nespecifikoval.

Kellner ovládl i Škodu Investment

V rámci akvizice výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation koupila skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera také sesterskou společnost Škoda Investment. Z podniku s nejasnými vlastníky byl letos vyveden miliardový majetek na zadluženou firmu opět s nejasnými vlastníky.

Siemens nabídne akcie své zdravotnické divize

Největší evropský průmyslový konglomerát Siemens nabídne v první polovině příštího roku akcie své zdravotnické divize. Obchodovat se s nimi bude na burze ve Frankfurtu. Divizi Healthineers, která vyrábí zobrazovací a diagnostické přístroje, by nabídka mohla ohodnotit na 40 miliard eur (1,02 miliardy Kč).

OPEC se dohodl s Ruskem na dalším snižování těžby ropy

OPEC se společně s Ruskem a některými dalšími státy dohodly na prodloužení dohody o snižování produkce ropy až do konce roku 2018. Od začátku letošního roku účastníci dohody snižují těžbu v průměru o 1,8 milionu barelů denně.

(pel)