Pokud by se Česká republika byla schopna sama bránit, měla by se otevřít diskuse, zda neodejít z NATO, uvedl lídr hnutí SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura chce odvést Českou republiku z NATO. Lídr SPD uvedl, že v Severoatlantické alianci nejsou ani Rakousko, ani Švýcarsko. Podle něj by bylo ideální, kdyby se Česko bylo schopné bránit samo.

„Ideální model by byl, aby Česká republika dokázala bránit sebe sama. Ani Rakousko není v NATO, ani Švýcarsko není v NATO,“ prohlásil Okamura poté, co byl poslanec Radek Koten z jeho hnutí potvrzen jako šéf sněmovního bezpečnostního výboru.

Koten na sociálních sítích několikrát sdílel články požadující odchod z EU i Severoatlantické aliance, za které čelí kritice.

„Naše armáda je v současnosti schopná bránit pouze území Středočeského kraje, bez NATO bychom v případě nějakého konfliktu neuspěli,“ uvedl Koten na dotaz, zda by ČR měla Alianci opustit.

I podle Okamury bychom se nyní v případě odchodu ze Severoatlantické aliance ocitli v totálním bezpečnostním vakuu, kdy by neměl kdo zajistit bezpečnost Česka.

„Jsme pro to, abychom zahájili diskusi o tom, že když si občané budou chtít sesbírat podpisy pod referendum o vystoupení České republiky z NATO, tak my v tom v žádném případě bránit nebudeme. Je to legitimní požadavek a je třeba o tom diskutovat,“ řekl Okamura.

SPD bude prosazovat osmitýdenní nepovinný branný výcvik v místě bydliště, jehož bonusem by byl zbrojní průkaz. Kdo by se výcviku účastnit nechtěl, musel by napsat prohlášení, proč se nechce podílet na výcviku pro zajištění obrany České republiky.

(pel)