Končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce na poslední chvíli jednat o přijetí eura. Ať si dá radši chlebíčky, vzkázal mu lídr ANO Andrej Babiš.

Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce ještě na poslední chvíli nahradit korunu eurem. Sobotka chce co nejrychlejším přijetím eura pojistit členství Česka v EU, podle něj se z ČR jinak stane satelit Unie. Lídr ANO Andrej Babiš, kterého prezident Miloš Zeman už za pár dní jmenuje novým premiérem, Sobotkovi vzkázal, ať si poslední den vlády dá raději chlebíčky. 

„Přijetí eura je pojistkou pevného ukotvení země v EU,“ uvádí analýza Úřadu vlády.

Současná vláda dnes podala demisi, předtím ale projednala materiál ČR o eurozóně. Končící premiér Bohuslav Sobotka varoval, že je potřeba přijmout euro, jinak se z Česka stane satelit. Díky tomu bychom podle Sobotky nebyli schopni ovlivňovat další pravidla EU, uvedl server ihned.cz.

Sobotka chce, aby vláda analýzu vzala na vědomí a vyzval příštího premiéra, aby se jí co nejdřív zabýval. Přijetí eura je podle něj ekonomicky jednoznačně výhodné. Pokud Česko nepřijme euro, ztratí v Evropě vliv a nebude moci hájit vlastní zájmy.

Babiš: Přijetí eura by byla chyba 

Potenciálnímu budoucímu premiérovi Andreji Babišovi se ale Sobotkův krok nelíbí.

„Ministři by si dneska měli dát maximálně tak chlebíčky, skleničku sektu a navzájem si popřát. To je tak maximum, co mají v poslední den dělat. Místo toho se rozhodli, že nás už v podstatě bez mandátu nesmyslně posunou k euru,“ komentoval Sobotkovu snahu Babiš.

Podle Babiše je přijetí eura chyba, protože eurozóna se v posledních letech hodně změnila a je vhodné počkat se vstupem až po kritickém okamžiku, který by měl přijít v následujícím roce.

„Ano, chceme se účastnit diskuse a formovat pravidla, jsme ve velmi dobré ekonomické kondici, ale proč máme vstupovat někam, kde pravidla neplatí pro všechny stejně? Proč máme vstupovat do nějakého projektu, kde jsou i země, za jejichž dluhy musí ti úspěšnější ručit, nebo dokonce platit jejich dluhy?“ doplnil.

Podle něj je euro aktuálně velmi nevýhodné a o ztrácení vlivu nemůže být řeč. Česká republika ztratí vliv, jen když nebude aktivní, když nebude prosazovat svoje návrhy a hájit svoje zájmy, myslí si Babiš.

Okamura: Sobotka chce poškodit ČR

Sobotkův plán ostře zkritizoval i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura.

„Neúspěšný premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce pojistit členství ČR v EU co nejrychlejším přijetím eura. Chce tímto ještě na závěr svojí vlády poškodit naší republiku, aniž by k tomu měl jakýkoli mandát od voličů. Přijetí eura je prý pojistkou pevného ukotvení země v EU,“ uvedl Okamura.

„Pan Sobotka by měl podat demisi a co nejrychleji zmizet a řešit svoje budoucí stíhání za podvod s OKD. Země bez eura jako Británie nebo Švýcarsko nejsou evidentně periferií eurozóny. Spíš to je Řecko, Portugalsko nebo to bude Španělsko, tedy země, které euro mají,“ dodal s tím, že on a jeho hnutí jsou proti přijetí eura.

(pel)