Jen 2 kandidáti na prezidenta nejsou podle bývalé hlavy státu Václava Klause Marťani - Miloš Zeman a Mirek Topolánek.

Na Hrad musí podle exprezidenta Václava Klause kandidovat Nemarťan. To jsou podle něj jen Miloš Zeman a Mirek Topolánek. Exprezident je také rád, že v Česku prozatím není vláda a parlament nechrlí nesmyslné zákony. Klaus vyzdvihl také předsedu SPD Tomia Okamuru, který je podle něj skutečným lídrem. 

„Kandidovat na prezidenta musí hlavně Nemarťan. Člověk, který nespadl z Marsu či z višně, který zná politický systém. Nemarťany jsou aktuálně v prezidentském klání pro mě Zeman a Topolánek,“ uvedl Kalus v rozhovoru pro deník E15.

Exprezident okomentoval i současnou politickou situaci v Česku.

„Máme měsíc od voleb a všem vstávají vlasy hrůzou, jaká jsme nešťastná země bez vlády. Přitom v Německu byly volby měsíc před našimi, v Rakousku ještě dříve a vládu nemají. Říkám to proto, abychom nebyli paničtí a netrpěliví,“ vyjádřil se Klaus k sestavování menšinové vlády Andreje Babiše.

„Každý liberál, který nemá rád stát a vládu, může být šťastný, že žádná vláda není,“ dodal.

Podle Klause to znamená, že vláda nedělá rozhodnutí, z nichž drtivá většina je beznadějně špatných.

„To, že vláda nevládne a parlament nerozsévá své moudrosti ve formě zákonů, je obrovské vítězství,“ doplnil.

Skutečným lídrem je Okamura

Vláda by podle něj měla odpovídat výsledkům voleb. Menšinová vláda totiž může být výsledným momentem bolestného beznadějného procesu nalézt koaliční partnery trvajícího řadu týdnů či měsíců.

„Když nevyhraje jeden subjekt, musí vzniknout koalice, a když ne, vznikne buď menšinová vláda, nebo se půjde nově k volbám. Jiná cesta není. O má doporučení vůbec nejde. Mně vyhovuje, že žádná vláda není,“ sdělil.

Příkladem skutečného lídra je podle Klause například Tomio Okamura a hnutí SPD.

„Okamura dokáže, umí to, co skutečný politický lídr. Udělat politickou zkratku, zformulovat jednoduchou, jasnou tezi. Umí svou myšlenku vtipně, razantně a v pravé chvíli použít. Tento dar má má a někteří ho prostě nemají,“ řekl.

(pel)