Andrej Babiš přinesl Miloši Zemanovi na Hrad seznam ministrů. Jména navrhovaných kandidátů jsou však prozatím tajná.

Andrej Babiš navrhl Miloši Zemanovi „tajnou vládu“. Babiš představil prezidentovi seznam svých ministrů, jejich jména ale zatím neuvedl. Zeman podle něj ke jménům výhrady neměl, ale s nováčky ve vládě se chce nejdříve sejít. Již dříve šéf ANO prozradil, že v jeho kabinetu bude devět nestraníků a budou pokračovat dosavadní ministři za hnutí ANO.

Prezident přijal lídra ANO na Hradě a potvrdil, že Babiše jmenuje premiérem 6. prosince. Novou vládu pak 13. prosince. Jména ministrů nebude Babiš na základě požadavku prezidenta zveřejňovat. Zeman se hodlá s kandidáty nejprve sejít.

„Neměl výhrady,“ dodal Babiš k návrhům.

Členy nové vlády by měla být většina stávajících ministrů za ANO, devět tváří ale bude nových. Podle budoucího premiéra budou ve vládě čtyři ženy. Zhruba deset lidí pak Babišovu nabídku na účast ve vládě odmítlo.

Lídr ANO nechce obsazovat posty ministra pro legislativu a ministra pro vědu a výzkum.

„Jakmile bude jmenována vláda, oslovíme jednotlivé strany a budeme se snažit vyjednávat alespoň o nějaké toleranci,“ dodal Babiš s tím, že hodlá partnery ve Sněmovně seznámit s programem svého kabinetu.

„Občané od nás očekávají, že vláda začne pracovat, budeme se snažit získat toleranci, pokud ne důvěru,“ řekl Babiš.

Budoucí premiér zatím neví, kdy by předstoupil před Sněmovnu s žádostí o důvěru.

Babiš slibuje reformu důchodového systému nebo snižování daní

Poslance chce přesvědčit hlavně programovým prohlášením. Babiš plánuje navyšovat důchody i reformovat penzijní systém nebo digitalizovat státní správu, aby se zjednodušila byrokracie pro občany a podnikatele. Zaměřit se chce i na investice a čerpání evropských fondů. Podle něj je třeba hledat úspory, protože stát má v tomto směru rezervy a měl by šetřit.

Samostatnou kapitolou je pak daň z příjmu.

„Zaměstnancům chceme zavést paušál, díky němuž by měli mít 6000 korun ročně navíc, plus zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z hrubého příjmu z 20,1 procenta na 19 procent, čímž lidé s příjmy do zhruba 113 tisíc měsíčně také ušetří,“ uvedl.

Hnutí ANO počítá také se snižováním sazby DPH základních potravin na 10 procent. Snížit chce i DPH na vodné a stočné i DPH s náběhem třetí a čtvrté vlny EET například u řemeslníků z 21 na 10 procent.

ANO sestavuje menšinový kabinet, pro nějž hodlá hledat podporu napříč politickým spektrem. Ve středu podá demisi stávající kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

(pel)