Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy. Na pozemky navíc pobírá i dotace EU.

Agrofert je v dalším maléru. Holding, který lídr ANO Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů, neoprávněně hospodaří na více než 1700 hektarech půdy. Jedná se o pozemky, které nemají jasného majitele. Společnost je tedy nevlastní a ani je nemá v nájmu. Přesto však na většinu půdy pobírá eurodotace.

Na nelegální hospodaření Agrofertu na 1 700 hektarech pozemků upozornil Český rozhlas. Koncern podnikání na cizích pozemcích nepopřel, na svou činnost navíc pobírá dotace. Podle mluvčího Jana Pavlů se holding snaží situaci narovnat. Oslovení právníci však tvrdí, že skupina zřejmě spáchala trestný čin. Problematické je i čerpání dotací.

Mluvčí Agrofertu tvrdí, že jednotlivé společnosti holdingu hospodaří na zemědělských pozemcích v souladu s platnými předpisy.

„Při výkonu užívacích práv nutně přichází do styku s historickými dohodami, které uzavřeli v jejich okolí další zemědělští podnikatelé. Koncern Agrofert bezesporu není v ČR jediným, kdo se v dané, historicky vzniklé situaci nachází, ovšem na rozdíl od jiných subjektů se snaží situaci narovnat,” řekl.

Agrofert se podle něj snaží majitele aktivně dohledávat.

Hospodařením na půdě, kterou nevlastní, i pobíráním evropských dotací na ni ale podle právníků zřejmě firmy Agrofertu spáchaly trestné činy.

„Z hlediska soukromého práva je to bezdůvodné obohacení, takový squatting – prostě vlezl jsem někomu do bytu. A z hlediska trestního práva je to buď přímo podvod, anebo velmi zjednodušeně dotační podvod. Ostatně máme dva nebo tři rozsudky, které říkají, ano, to je trestný čin na úkor EU, je to neoprávněné čerpání dotací,” řekl právník Václav Vlk.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vložil akcie svých společností Agrofert do dvou svěřenských fondů na začátku letošního února. K převodu majetku přiměla tehdejšího ministra financí Andreje Babiše novela zákona o střetu zájmů.

Problémy s neoprávněným hospodařením se podle rozhlasu týkají i doby, kdy byl Babiš majitelem Agrofertu a zároveň vicepremiérem a ministrem financí. Babiš se nyní potýká s podezřením z podvodu v kauze padesátimiliónové dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Policie zaslala do Sněmovny žádost o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

(pel)