Bitcoin neustále posiluje. Kryptoměna pokořila rekordní hranici 9 500 dolarů (asi 203 tisíc Kč).

Na státech nezávislý bitcoin stále rekordně sílí a stal se suverénně nejhodnotnější měnou světa. Digitální měna překonala o víkendu další cenovou hranici – poprvé v historii se obchodovala za 9 500 dolarů (asi 203 tisíc Kč).

Růst virtuální měny navíc dále pokračuje a v pondělí se přiblížil k 9 800 dolarům (asi 209,5 tisíc Kč). Odborníci proto spekulují, zda prolomí i hranici 10 tisíc dolarů (asi 214 tisíc Kč). Podle některých analytiků by to mohla nejrozšířenější kryptoměna zvládnout vzhledem k současnému růstu ještě do konce letošního roku, možná však i před Vánocemi.

Od začátku roku cena bitcoinu stoupla o více než 800 procent. Hodnota bitcoinů v oběhu je podle internetových stránek Coinmarketcap.com vyšší než 300 miliard USD (6,4 bilionu Kč).

Počet lidí, kteří si otevřeli nové účty a kupují bitcoiny skokově roste. Na největší bitcoinové burze v USA Coinbase minulý týden od středy do pátku vzniklo 100 tisíc nových účtů zájemců o koupi bitcoinů. Za poslední rok se počet účtů na Coinbase téměř ztrojnásobil na 13 milionů. Coinbase je jednou z největších platforem pro bitcoin, ale také konkurenční měnu ethereum.

Podle názoru expertů cenu bitcoinu žene nahoru zejména očekávání, že do něj začnou ve větší míře než dosud investovat také profesionální investoři – například investiční společnosti spravující velké objemy peněz či hedgeové fondy.

(pel)