O Hrad bude definitivně bojovat 9 uchazečů. Nejvíce chyb mezi podpisy v petici měl současný prezident Miloš Zeman.

O prezidentské křeslo na Hradě bude v lednu bojovat 9 kandidátů. Největší počet chybných podpisů byla u petice současné hlavy státu Miloše Zemana. Zbývajících 11 uchazečů, kteří nedodali nominační podpisy v potřebném počtu, bylo odmítnuto.

„Vydali jsme rozhodnutí a zaregistrovali jsme devět kandidátů,” potvrdil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

O znovuzvolení v lednových volbách usiluje prezident Miloš Zeman. Mezi jeho nejvážnější protivníky patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, podnikatel a textař Michal Horáček nebo bývalý premiér Mirek Topolánek.

Nejvíce podpisů občanů – přes 141 tisíc – vnitro zaregistrovalo Drahošovi. Zemanovi úřad uznal asi 104 tisíc podpisů a Horáčkovi necelých 87 tisíc.

Pokud jde o Zemana, v prvních odebraných vzorcích našli úředníci chyby u téměř 8,3 procent podpisů, v druhém vzorku pak necelých 7,7 procenta. Z petice proto byl současnému prezidentovi odečten průměr obou čísel.

Horáček měl chybovost necelá 3 procenta a Drahoš 2,6 procenta. U nich proto úřad odebral pouze jeden vzorek a z odevzdaných podpisů odečetl zjištěné chyby.

Tomanovi prý podpisy ukradli

Senátorskou podporu si zajistili lékař Marek Hilšer, bývalý diplomat Pavel Fischer i expremiér Mirek Topolánek.

Podpisy 20 poslanců sesbírali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig.

Vyřazení kandidáti se budou moci odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu, který by měl o případných odvoláních rozhodnout do poloviny prosince.

Zákonné podmínky nesplnili Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadim, Anna Kašná, Martin Ludačka, Karel Světnička a Josef Toman. Poslední z uchazečů již avizoval, že se obrátí na soud.

Ačkoli podle ministerstva vnitra odevzdal místo 50 tisíc podpisů jen 11, Toman je přesvědčen, že podmínky kandidatury splnil. Domnívá se, že mu někdo podpisy ukradl.

(pel)