Předseda ODS Petr Fiala neuspěl v prvním ani druhém kole volby na místopředsedu Sněmovny.

Hádky ve Sněmovně pokračují i další den jednání. Lídr ODS Petr Fiala nebyl ani ve druhém kole zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny. Jeho stranický kolega Zbyněk Stanjura situaci okomentoval slovy: „Nepolíbili jsme prsten, tak jsme tu funkci nedostali.“ Narážel tak na šéfa ANO Andreje Babiše, který ODS nabízel koaliční spolupráci. 

Na místopředsedu Sněmovny se rozhodlo kandidovat pět poslanců – Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM), dosavadní šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), Tomio Okamura(SPD) a Vojtěch Pikal (Piráti). Uspěli čtyři z nich.

Ve volbě bylo vydáno a odevzdáno 195 lístků, kvóta nutná pro zvolení tedy byla 98. Fiala získal 83 hlasů, Filip 121 hlasů, Hamáček 143 hlasů, Okamura 102 hlasů a Pikal 102 hlasů.

Volba místopředsedů probíhala tajně formou kroužkování vybraných kandidátů, ale také křížkování těch, kteří podporu nedostanou. Zatímco čtveřice Okamura, Filip, Hamáček a Pikal většinu hlasů získala, šéf ODS Fiala nikoli.

O pátém křesle se tak muselo hlasovat znovu. A Fiala neuspěl ani ve druhém kole.

„Je to demonstrace síly. Ale nebudeme plakat,“ reagoval na to šéf Poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Nepolíbili jsme prsten, tak jsme tu funkci nedostali,” dodal Stanjura k lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který ODS nabízel koaliční spolupráci.

Fiala si výsledek voleb nebere osobně.

„Je to výsledek, který se do jisté míry dal očekávat, i když ta míra pomstychtivosti a demonstrace moci je překvapivá,” řekl šéf ODS.

Demokratický blok netají rozhořčení

Situaci okomentovali i další zástupci takzvaného Demokratického bloku, který tvoří právě ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN.

„V této Sněmovně to bude těžší než jsem si myslela. Právě velká většina kolegů zvolila do pozice místopředsedů zástupce SPD a KSČM a Petr Fiala z ODS neprošel,“ posteskla si poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Smutný pocit ze Sněmovny, ve které většina poslanců v prvním kole zvolí Tomia Okamuru, ale ve dvou kolech nezvolí Petra Fialu,“ konstatoval lidovec Marian Jurečka.

Piráti označili nezvolení Fialy za „bizár“

Piráti poukázali na slova Andreje Babiše, který ODS opakovaně vyzval k účasti ve vládě

„Bizár, Babiš zve ODS do vlády, ale ANO není ochotné ani zvolit zástupce ODS do vedení sněmovny, přestože je to druhá nejsilnější strana. Piráti Fialu volili. Vojtovi Pikalovi gratuluju ke zvolení,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Fialu přitom podpořila i ČSSD.

„Je to do jisté míry ukázka toho, jak ta Sněmovna v budoucnu může fungovat. A pokud by měla fungovat takhle, tak se mi to hrubě nelíbí. Jsem zklamaný. Pokud by takto fungovala, tak si myslím, že nemá budoucnost,“ řekl Jan Chvojka (ČSSD).

Pozice v čele Sněmovny přitom nejsou rozhodně žádnou „charitou“. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se může těšit na to, že na jeho výplatní pásce se objeví částka 190 700 korun měsíčně.

Nemalé jsou i platy místopředsedů. První místopředseda totiž 142 700 korun a řadový místopředseda 135 500 korun.

(pel)