Ruské podniky se připravují na válečnou produkci. Vyzval je k tomu prezident Vladimir Putin, podle kterého musí mít ruská armáda tu nejlepší technologii oproti zahraničním nepřátelům. Na snímku nejmocnější ruská novinka raketa RS-28 Sarmat.

Rusko chce uzbrojit svět. Tamní podniky se chystají na válečnou výrobu. Vyzval je k tomu ruský prezident Vladimir Putin, podle kterého musí mít ruská armáda tu nejlepší technologii oproti zahraničním nepřátelům. Firmy upozornil, aby se připravily na možný konflikt a byly schopné přepnout na válečnou produkci, kdykoliv to bude potřeba.

„Schopnost naší ekonomiky zvýšit válečnou produkci a služby v jakýkoliv daný čas, je základem naší vojenské bezpečnosti. Proto by všechny strategické a větší společnosti, bez ohledu na jejich vlastníka, měly být připravené na horší časy,“ řekl Putin na konferenci o Iráku a Sýrii v Soči.

S vojenskými vůdci mluvil o tom, že Rusko musí nejen dohnat, ale hlavně předehnat západ ve vojenské technice.

„Naše pozemní armáda i námořnictvo musí být lepší než zahraniční nepřátelé. Musíme být lepší, jestliže chceme vyhrát,“ uvedl.

Ruská armáda se dočkala masivních modernizací. Staré zbraně byly vyměněny, mají nový tréninkový i velící program, a rozpočet byl navýšen zhruba na 3 miliardy rublů (přibližně 1,1 miliardy korun). Ruský vojenský rozpočet dosahuje asi 30 procent toho, co státy NATO přispívají na chod aliance.

Britská premiérka Theresa Mayová směrem k Ruské federaci prohlásila, že všichni bedlivě sledují Kreml a dobře ví, co se tam děje. Ruské vyzbrojování označila za známku agrese. Moskva na to reagovala diplomatickou odpovědí, že by se Mayová měla soustředit na vlastní problémy.

Summitu v Soči se kromě Ruska, Sýrie, Iráku zůčastnilo i Turecko. Cílem jednání je následující uspořádání po porážce Islámského státu. Podle Putina se syrská válka dostala do nové fáze, jejíž politické řešení ale bude vyžadovat kompromisy od všech stran konfliktu, včetně syrské vlády.

Íránský prezident Hasan Rúhání před zahájením summitu uvedl, že v Sýrii by měly být vojensky přítomny jen ty země, které pozvala syrská vláda. Tím poukázal hlavně na spojenecké síly (především USA nebo Velká Británie), které nespolupracují s režimem Bašára al-Asada, ale podporují Kurdy a protivládní síly.

(pel)