Jana Nečasová zneužila vojenskou rozvědku a dostala dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

Manželku expremiéra Janu Nečasovou odsoudili na 2 roky za zneužití vojenské rozvědky. Bývalá premiérova spolupracovnice a milenka dostala podmíněný trest za to, že nechala protiprávně sledovat tehdejší Nečasovu manželku Radku, aby urychlila jeho rozvod. Soud potrestal i trojici zpravodajců, kteří jí s tím napomáhali.

Soudkyně Pavla Hájková uložila Nečasové trest odnětí svobody na dobu dvou let s podmíněným odkladem na tři roky, pro bývalého šéfa rozvědky Milana Kovandu na 18 měsíců s odkladem na tři roky, pro jeho předchůdce Ondřeje Páleníka na 20 měsíců s odkladem na dva rok a pro zpravodajce Jana Pohůnka 20 měsíců s odkladem na dva roky.

Nečasová dostala také zákaz výkonu vedoucí funkce ve státní správě na pět let, trojice bývalých zpravodajců nesmí pět let působit v ozbrojených složkách.

Podle obžaloby nechala tehdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová nezákonně sledovat jeho manželku Radku, aby urychlila coby jeho milenka jeho rozvod. Nechala prý rovněž sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády.

Nečasová se z jednání omluvila. Hájková u soudu argumentovala hlavně tím, že tehdejší šéfka Nečasova kabinetu neměla oprávnění pověřit pracovníky Vojenského zpravodajství ke sledování manželky svého milence. Podle soudkyně jí tím Nečasová chtěla způsobit újmu.

Obvodní soud pro Prahu 1 vynesl v kauze už třetí rozsudek, případ má na starosti druhá soudkyně. Původní soudkyně Helena Králová čtveřici obžalovaných už dvakrát osvobodila, její rozsudky ale pokaždé zrušil pražský městský soud a případ vracel k novému projednání. Nakonec Králová o případ přišla, protože podle městského soudu rozhodovala jednostranně, a byl přidělen soudkyni Pavle Hájkové.

(pelú