Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


České firmy v Rusku předjednaly obchody za 19 miliard

České firmy v Moskvě podepsaly smlouvy a dohody za 19 miliard Kč. Týkají se například spolupráce při výrobě traktorů Zetor nebo leteckých motorů od GE Aviaton. Jednu z největších zakázek v Rusku podepsala farmaceutická společnost PRO.MED.CS.

ČEZ ESCO vstupuje na slovenský trh

Energetická skupina ČEZ bude na Slovensku rozvíjet takzvanou decentrální energetiku prostřednictvím své dceřiné firmy ČEZ ESCO. Podnik se zaměří na modernizaci teplárenských systémů, výstavbu čistých zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla, ekologizaci dopravy a renovaci systémů veřejných osvětlení.

Koruna posílila vůči euru. Je nejsilnější za čtyři a půl roku

Česká měna ve středu ráno posílila na 25,47 CZK/EUR. Je tak nejsilnější od dubnového ukončení intervencí České národní banky a zároveň od března 2013. Korunu táhnou nahoru silný hospodářský růst a inflační tlaky vyplývající ze zvyšujících se mezd.

Prodej elektromobilů rekordně vzrostl

Celosvětový prodej elektromobilů ve 3. čtvrtletí vzrostl meziročně o 63 % na rekordních více než 287 000 vozů. Rekordní růst prodeje elektromobilů zajistila hlavně vysoká poptávka v Číně. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím prodej vzrostl o 23 %.

Španělé ovládnou Severomoravské vodárny

Severomoravské vodovody a kanalizace plně ovládne španělská FCC Aqualia. Španělům prodala 49procentní podíl za 92,5 milionu eur (2,4 miliardy Kč) japonská společnost Mitsui, která se chce soustředit na investice v Africe a Jižní Americe. O severomoravské vodárny se zajímal i ČEZ nebo Číňané.

(pel)