Sankce by se měly zrušit, prohlásil Miloš Zeman po setkání s Vladimirem Putinem v Soči. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem znovu zopakoval, že sankce proti Rusku by se měly zrušit. Podle Zemana Rusové přicházejí o skvělé české sýry, jogurty a pivo. Zeman se s Putinem setkal v Soči v rezidenci Bočarov ručej.

Předmětem jednání byla kooperace v energetice včetně jaderné a průmyslu, zejména automobilovém. Rozhovor se podle Putina týkal i humanitární spolupráce. Ruský prezident zvlášť zdůraznil vděčnost ruské strany za udržování hrobů sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa na konci druhé světové války.

Putin Zemana seznámil s ruským pohledem na řešení ukrajinské krize. Oba státníci se podle ruského prezidenta shodli na nezbytnosti normalizace styků mezi Evropskou unií a Ruskem.

Zeman během rozhovorů znovu zdůraznil svůj odpor vůči praxi mezinárodních sankcí, a to včetně odvetných sankcí Ruska vůči EU.

„Přicházíte o naše skvělé sýry a jogurty, nevím, zda se sankce týkají i piva,“ upozornil český prezident.

„Pivo bude,“ poznamenal Putin.

Český prezident dále uvedl, že během nynější velké mise českých podnikatelů budou podepsány smlouvy za zhruba 20 miliard korun.

Česko má podle Zemana kromě bližší ekonomické spolupráce také zájem o více ruských turistů.

Putin daroval Česku vzácný tisk ze 17. století

Ruský prezident při schůzce se Zemanem daroval České republice vzácný tisk.

„Jde o jediné kompletní Obnovené zřízení zemské z roku 1627. Ve Strahovském klášteře je druhý exemplář, tomu ale chybí šest stran,“ napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru s tím, že jde o mimořádný dar.

Obnovené zřízení zemské je název pro zemské ústavy Čech a následně Moravy, vydané Habsburky v němčině po potlačení stavovského povstání a nastolující absolutismus na místo dřívějšího stavovského zřízení.

Se Zemanem do Soči odcestovala početná podnikatelská delegace. Podle českého prezidenta rozvíjejí firmy s Ruskem spolupráci navzdory finančním opatřením namířeným proti Moskvě. Zároveň to prý ale neznamená, že by se se sankcemi smířil.

Schůzka zahájila oficiální program pětidenní Zemanovy státní návštěvy v Rusku. Zeman se má v Rusku sejít také s premiérem Dmitrijem Medveděvem, ze Soči se ve středu přesune do Moskvy.

Obnovené zřízení zemské (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

(pel)