Poslanci se hádali hned na první schůzi. Nebyli schopni se dohodnout na počtu členů mandátového a imunitního výboru.

Ve Sněmovně se rozpoutala válka. Nově zvolení poslanci poprvé zasedli a „porvali“ se o funkce. Nemohli se dohodnout na počtu členů mandátového a imunitního výboru, který rozhoduje o vydávání poslanců k trestnímu stíhání.

Poslanci nejprve složili poslanecké sliby. Prvním sněmovním orgánem se stala volební komise, která bude organizovat veškeré volby v dolní komoře včetně výběru jejího vedení.

Poté se řešilo ustavení mandátového a imunitního výboru, který rozhoduje především o vydávání poslanců k trestnímu stíhání.

Komunisté navrhovali, aby výbor měl 13 členů, ČSSD 15. STAN ve shodě s dalšími početně slabšími frakcemi i ODS byli pro 18 členů, aby ve výboru mohly být zastoupeny všechny strany. ANO svůj návrh na 11 členů stáhlo.

„Považuji za zásadní, aby byly ve výboru všechny politické strany. Tento výbor jedná neveřejně. Pouze jeho členové mají k dispozici plnou sumu informací,” uvedla dosavadní předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

„Pokud by mandátový a imunitní výbor měl 13 členů, jak navrhují komunisté, vítězné ANO by v něm spolu s komunisty či SPD mělo většinu,“dodala.

ANO schůzi nepřipravilo

V čele mandátového a imunitního výboru by měl podle opozičních stran stanout Petr Gazdík z hnutí STAN.

„Teď přichází návrhy, aby byl snížen počet členů výboru, což by znamenalo, že zástupci Starostů by neměli vůbec zastoupení v mandátovém výboru,“ varoval šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Lidovci zkritizovali celkový průběh schůze, která je podle nich nepřipravená a může za to hnutí ANO.

„Vítěz voleb rezignoval na to, aby tyto věci domluvil. Máme ustavující schůzi, která je nepřipravená, a nepřipravilo ji hnutí ANO. Neumíme se ustavit ani na tom, zda mandátový a imunitní výbor bude mít 15 nebo 18 členů,” řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Babiš chce vytvořit menšinový kabinet složený z vybraných odborníků.

Kalousek se pustil do Babiše

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nešetřil kritikou na šéfa ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

„Prioritou by teď mělo být ochránit Ústavu a ústavní principy a odvrátit to, čemu se říká ústavní puč,” řekl Kalousek.

Za ústavní puč se podle něj dá označit plán Babiše a Zemana na menšinovou vládu bez důvěry. Kalousek prohlásil, že ANO jedná salámovou metodou. Pro příklad uvedl Německo, kde se po dvou měsících vyjednávání o vládě schyluje k předčasným volbám. Zdůraznil, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš po týdnu „předstíraných” jednáních oznámil, že složí menšinovou vládu.

Lídr ANO se proti Kalouskově kritice ohradil. Nesouhlasí ani s tím, že ANO vzdalo vyjednávání o vládě po týdnu.

„Mám pocit, že veřejnost je manipulována různými dezinformacemi. Všichni kategoricky odmítli účast na vládě. Nic jiného nám nezbylo, jen sestavit menšinový kabinet. Když máte zájem o nějakou holku, a desetkrát vás odmítne, budete ji otravovat? Byli jsme odmítnuti,“ uvedl.

Schůze by měla pokračovat ve středu, kdy by si poslanci měli zvolit nového předsedu Sněmovny. Jediným adeptem je zatím Radek Vondráček z hnutí ANO. O post se chtěl původně ucházet i šéf ODS Petr Fiala, svoji kandidaturu ale stáhl.

Současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podá po ukončení schůze demisi. Prezident Miloš Zeman potom bude moci jmenovat předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše novým premiérem a na jeho návrh jmenuje i další členy vlády.

(pel)