Ministerstvo financí zlepšilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Odhad pro rok 2017 ukazuje růst HDP o 4,1 procenta oproti původním 3,1 procenta.

Ministerstvo financí předpovídá Česku lepší zítřky. Česká ekonomika pojede rychleji letos i příští rok. Odhad pro rok 2017 ukazuje růst HDP o 4,1 procenta oproti původním 3,1 procenta. V příštím roce HDP poroste o 3,3 procenta namísto 2,9 procenta.

Hospodářský růst by měla podle ministerstva financí táhnout zejména domácí poptávka v čele s výdaji na konečnou spotřebu domácností, investiční aktivitou firem a investicemi vládních institucí.

Inflace by měla být podle odhadů resortu ve srovnání s červencovou prognózou vyšší. Letos i příští rok průměrnou míru inflace odhaduje na 2,4 procenta.

V předchozích odhadech se počítalo s inflaci 2,2 procenta letos a 1,6 procenta v roce 2018. Úřad mimo jiné počítá s vyšším růstem cen ropy.

Ministerstvo počítá v odhadech také s posilováním kurzu koruny vůči euru. Letos by měl být v průměru 26,4 Kč/EUR a příští rok 25,5 Kč/EUR.

Makroekonomický vývoj by mohla podle financí nepříznivě ohrozit rizika v domácím i zahraničním prostředí. V případě zahraničí by to mohlo být uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU nebo prudké zpomalení růstu čínské ekonomiky.

V případě ČR je negativním rizikem případné rychlé posílení koruny, nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací a rychlý růst úvěrů na bydlení.

Česká národní banka v nové prognóze na počátku měsíce zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 4,5 procenta a pro příští rok na 3,4 procenta. Česká bankovní asociace na konci října zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 4,3 procenta. Pro příští rok odhad růstu zvýšila na 3,2 procenta.

(pel)