Chartista Tomáš Hradílek ukončil pod tlakem rodiny protestní hladovku proti opětovné kandidatuře Miloše Zemana na post prezidenta ČR.

Porevoluční exministr vnitra Tomáš Hradílek nakonec kvůli Miloši Zemanovi sebevraždu nespáchá. Signatář Charty 77 ukončil protestní hladovku, kterou držel od začátku listopadu proti opětovné kandidatuře Zemana na post prezidenta ČR. Hradílek byl podle svých slov připravený i zemřít.

Dvaasedmdesátiletý Hradílek od začátku listopadu přestal úplně jíst. Protestoval tak proti opětovnému kandidování Miloše Zemana na prezidenta. Tehdy uvedl, že je za své přesvědčení rozhodnutý třeba i zemřít, protože Zeman je podle něj hrozbou pro demokracii.

Hradílka od protestu odrazovaly prostřednictvím veřejné výzvy stovky lidí včetně známých osobností z celé země, hodlal ji držet až do konce. Chartista pod tlakem své rodiny hladovku o víkendu ukončil, nyní je v péči lékařů.

„Způsob, jenž nehodláme nijak vysvětlovat, se nám jej podařilo přinutit, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu,“ sdělila disidentova dcera Simona Hradílková.

Signatář Charty 77 v otevřeném dopise Miloši Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen i z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej požádal, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta.

S prezidentem Zemanem se dostal do konfrontace minulý týden během jeho návštěvy Olomouckého kraje. Na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou Zeman Hradílkovi řekl, že není víc než 113 tisíc občanů, kteří se naopak pod jeho kandidaturu podepsali a proto bude kandidovat.

Proti Zemanově kandidatuře vystoupilo v Lipníku i několik desítek další lidí s červenými kartami. Zvukaře, který během protestu pouštěl píseň Modlitba pro Martu, nakonec zadržela policie a hrozí mu za přestupek proti shromažďovacímu právu pokuta až 15 tisíc.

Protikomunistický disident Hradílek chce zemřít na protest proti další Zemanově kandidatuře

„Hladovkáři“ rozběhli petici, aby už Zeman nekandidoval na prezidenta

(pel)