Občané rozeběhli petici proti opětovné kandidatuře Miloše Zemana na prezidenta ČR. Chtějí tak podpořit Tomáše Hradílka, který na protest proti Zemanově kandidování drží od začátku listopadu hladovku.

„Hladovkáři, tedy lidé podporující protestní hladovku protikomunistického disidenta Tomáše Hradílka, rozeběhli petici. Autoři požadují – stejně jako Hradílek – aby Miloš Zeman už nekandidoval na prezidenta. Hradílek drží kvůli Zemanově opětovné kandidatuře od počátku listopadu hladovku.

Signatář Charty 77 v otevřeném dopise Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta.

Ačkoliv jej celá řada lidí vyzvala, aby hladovku kvůli zdraví ukončil, on je prý připravený i zemřít, pokud to bude potřeba.

„Já jsem se ale prostě rozhodl a jsem rozhodnutý to dotáhnout až do konce. Podle mne je tento prezident, který by pokračoval v druhém funkčním období, nebezpečím a neštěstím pro tuto zemi,“ uvedl Hradílek.

Zeman na Hradílkův protest nehodlá reagovat.

„Pokud se nemýlím, v pondělí má žena převzala 113 tisíc podpisů občanů České republiky, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval. Každý občan má stejná práva a povinnosti. Vy nejste víc než 113 tisíc občanů a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat,“ řekl.

Toho však využili sami občané, kteří vytvořili petici s názvem „Více než 113 tisíc lidí nechce opětovnou kandidaturu Zemana“. Její autoři a signatáři Zemana stejně jako Hradílek žádají, aby již nekandidoval  v dalších prezidentských volbách.

„Shodujeme se na tom, že prezident České republiky by měl být především člověk moudrý, čestný, schopný sjednocovat, nepoplatný jednotlivcům či jen jednomu politickému uskupení, člověk hájící zájmy České republiky, a v neposlední řadě ten, o jehož životní síle není pochyb,“ je napsáno v petici s odkazem na spekulace o Zemanově zdraví.

„Jsme přesvědčeni, že je více než 113 tisíc občanů, kteří by Vás z různých důvodů stejně tak rádi požádali, abyste již nekandidoval, a to přesto, že jste bezesporu výraznou politickou osobností,“ dodali autoři petice, kterou zatím podepsalo asi 1600 lidí.


VÍCE NEŽ 113 TISÍC LIDÍ NECHCE OPĚTOVNOU KANDIDATURU ZEMANA

My, níže podepsaní občané a občanky České republiky, žádáme pana Ing. Miloše Zemana, aby již nekandidoval v dalších prezidentských volbách. Shodujeme se na tom, že prezident České republiky by měl být především člověk moudrý, čestný, schopný sjednocovat, nepoplatný jednotlivcům či jen jednomu politickému uskupení, člověk hájící zájmy České republiky, a v neposlední řadě ten, o jehož životní síle není pochyb. Vážený pane Zemane, na setkání s občany 8. 11. 2017 jste řekl panu Tomáši Hradílkovi, který Vás otevřeným dopisem podpořeným hladovkou vyzval již znovu nekandidovat, tato slova: „Pokud se nemýlím, v pondělí moje žena převzala 113 tisíc podpisů občanů České republiky, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval. …každý občan má stejná práva a povinnosti. Vy nejste víc než 113 tisíc občanů a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat.“ Jsme přesvědčeni, že je více než 113 tisíc občanů, kteří by Vás z různých důvodů stejně tak rádi požádali, abyste již nekandidoval, a to přesto, že jste bezesporu výraznou politickou osobností. Pan Hradílek není sám, kdo Vás žádá a kdo si myslí, že Vaše kandidatura již není pro naši zem prospěšnou věcí a může proto poškodit kandidáty, které naše zem nyní potřebuje, a tím i nás všechny.

(pel)