Zavedení EET stát využil k masivní úřední kontrole podnikatelů.

Zavedení EET s sebou přineslo masivní kontrolu podnikatelů. Potvrdily to nejnovější úřední údaje. Od zavedení EET na začátku prosince 2016 provedly finanční a celní správa celkem 73.649 kontrol, na jejichž základě pokutovaly 3832 podnikatelů. Celkem jim za „nedostatky“ spojené s EET napařily pokutu ve výši 35,6 milionu korun.

Od spuštění systému elektronické evidence tržeb (EET) úřady kvůli nedodržování příslušných povinností uzavřely celkem deset provozoven, z toho byly 3 v Pardubicích, dvě v Olomouci a po jedné v Praze, Zlíně, Českých Budějovicích, ve Slavkově u Brna a Vyškově.

Následně z toho však pět provozoven obnovilo svou činnost.

Do elektronické evidence tržeb (EET) se do dnešního dne muselo zapojit zhruba 160 tisíc podnikatelů. Ti od 1. prosince 2016 poslali státu informace o tržbách v celkové výši 3,5 miliardy Kč.

Pracovníci finanční i celní správy při kontrolách podnikatelů zjistili více než 18 tisíc „prohřešků“. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení.

Podle vyjádření finanční správy plní EET očekávání a funguje bez problémů. Úřad dokonce uvedl, že „díky EET dochází k narovnání podnikatelského prostředí“.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) přinesla EET, podle interpretace úřadu, od ledna do konce září navíc 3,2 miliardy korun. Za celý rok 2017 to prý může být až přes pět miliard korun.

Na zavedení systému elektronické kontroly tržeb v ČR stát letos vynaložil zhruba 370 milionů korun. V dalších letech mají náklad činit zhruba 310 milionů korun ročně. (sfr)