Lékařská komora podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zavedení elektronických receptů.

Česká lékařská komora (ČLK) zažaluje stát za zavádění elektronických receptů. ČLK podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zavádění povinného elektronického předepisování léků. Tímto krokem chce údajně zjistit, zda při schvalování a zavádění eReceptů nedošlo ke korupci.

Oznámil to předseda ČLK Milan Kubek. Předsednictvo komory k tomuto kroku vyzvali minulou neděli lékaři na svém sjezdu.

Komora poukazuje na fakt, že při zavádění eReceptu stát utratil 300 milionů korun z veřejných prostředků. Rozpor vidí v tom, že cílem zavádění elektronických receptů bylo peníze ušetřit. S tím, že k žádné úspoře nedošlo.

„Ale my tady reálně vidíme peníze, které zmizely,” prohlásil Kubek.

Poslanec ANO a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Adam Vojtěch v této souvislosti uvedl, že podle zprávy NKÚ vyšel celý systém do roku 2016 na 318 milionů korun.

„A  teď ho Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vysoutěžil za 14 milionů na čtyři roky. Ten nepoměr je obrovský. Někdo by měl vysvětlit, čím je dán ten rozdíl,” konstatoval Vojtěch.

Podle kontroly NKÚ, kterou úřad zveřejnil v květnu, bylo úložiště elektronických receptů za 318 milionů korun minimálně využívané. SÚKL však argumentoval tím, že eRecepty dosud fungovaly v dobrovolném režimu.

Povinné budou od ledna příštího roku. Pochybení se týkala minulého vedení ústavu, to současné je podle svých vyjádření napravilo.

Systém elektronických receptů eReceptů má přinést úsporu v předepisování léků.

Podle SÚKL by se mohla ušetřit až jedna miliarda korun. Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že úspora dosáhne 400 milionů korun.

Podle Kubka kvůli zavedení povinných elektronických receptů skončí svou praxi mnoho lékařů, zejména těch starších. ČLK prosazuje, aby systém zůstal nepovinný. Pacient by prý měl mít možnost volby, zda přijme klasický, anebo elektronický recept.

Stejnou možnost volby chce komora i pro lékaře.

Elektronické recepty podle zákona platí v Česku již od roku 2007. Dosud jsou však dobrovolné.

Od ledna 2018 budou povinné. (sfr)