Vyhlídky Mirka Topolánka na zvolení prezidentem jsou zatím velmi slabé. V prvním průzkumu, ve kterém byl "Topol" zahrnut, získal expremiér podporu pouhých 4 % lidí.

Expremiér Topolánek ve svém prvním prezidentském průzkumu tragicky pohořel. Na prezidenta by ho volila jen 4 procenta lidí. Bývalý šéf ODS je nepřijatelný pro 73 % občanů. Zvítězil by Miloš Zeman se 41,5 procenty. Jiřího Drahoše by volilo 30,5 procenta lidí. Vyplynulo to z průzkumu TNS Kantar a Median pro Českou televizi.

Šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek se v průzkumu umístil až na 4. místě. Na třetím místě je textař Michal Horáček s podporou 16,5 procenta.

Podle agentury preferují Miloše Zemana zejména starší voliči nad 60 let a také voliči z venkova, z menších měst a spíše s nižším vzděláním. Naopak, Jiřího Drahoše preferují mladší voliči z větších měst a s vyšším vzděláním.

Zemana podporují voliči ANO, SPD a KSČM. U této skupiny by současná hlava státu vyhrála již v prvním kole prezidentských voleb. Drahoš by vyhrál u voličů TOP 09, STAN, ODS, Pirátů a těsně i ČSSD.

Průzkumná agentura přisoudila Zemanovi volební potenciál (podíl voličů, kteří volbu kandidáta reálně zvažují) ve výši 45 procent. Drahošův potenciál činí 40,5 procenta a Horáčkův 28,5 procenta.

Za nepřijatelného označilo Zemana 45 procent respondentů; Drahoše považuje za nepřijatelného 15 procent, Horáčka 37 procent lidí. Nejhůře ze všech je na tom Topolánek, který je nepřijatelný pro 73 procent lidí.

Podle výzkumníků už Zeman vytěžil téměř celý svůj volební potenciál a bude pro něho těžké oslovit další voliče, protože pro téměř polovinu populace je zcela nepřijatelný.

Naopak, Jiří Drahoš může získat mnoho nových hlasů, protože ho v tuto chvíli zhruba třetina obyvatel ještě nezná.

Průzkum se uskutečnil od 11. do 15. listopadu a zúčastnilo se ho více 1500 lidí. Do volebního modelu se započítalo téměř 800 z nich. (sfr)